'Storing auto Bakker mogelijk'

AMSTERDAM, 9 JUNI. De raadsman van Marco Bakker, die vandaag in Amsterdam terecht stond voor het dodelijk ongeluk dat hij op 31 oktober vorig jaar veroorzaakte in de Amsterdam Arena, heeft een deskundige ingeschakeld die een nieuw licht op de affaire moet werpen. Officier van justitie C. Goes was daardoor rond het middaguur nog niet toegekomen aan zijn requisitoir.

Raadsman mr. R. Verbunt van Bakker overhandigde de rechtbank vanochtend een brief van hoogleraar G. Brussaard van de Technische Universiteit Eindhoven, waarin deze deskundige vraagtekens zet bij de cruise-control van de auto waarmee Bakker crashte.

Brussaard schrijft dat het “niet uitgesloten” is dat de cruise-control van Bakkers Opel bij het ongeluk is ontregeld door “externe storingen”. Het zou daarbij kunnen gaan om de speciale steunzender, die bij de Arena was opgesteld voor het vele portofoonverkeer. Bakker heeft steeds beweerd dat zijn auto bij de Amsterdam Arena “op hol” sloeg. Maar onderzoek van KEMA en het Gerechtelijk Laboratorium wezen uit dat het “zeer onwaarschijnlijk” is dat de Opel “autonoom” zijn tempo kon verhogen.

President van de rechtbank R. Blekxtoon zei vanochtend dat de cruise-control van Bakkers beschadigde auto in de gelijksoortige nieuwe auto is getest. “Er zijn daarbij geen waarneembare storingen ontdekt”, zei Bletxtoon. Bakker heeft de oktoberavond “ten minste 30 kilometer per uur” gereden, tegen het verkeer in, zo wees het onderzoek uit. Zijn snelheidsmeter stond na de crash stil op 50 kilometer. Op het VIP-platform van de Arena is een snelheid van 15 kilometer toegestaan.

De officier van justitie omschreef in zijn aanklacht (dood door schuld) het gedrag van Bakker als “onoplettend en onaanvaardbaar”. “Hij was een gevaar op de weg.” Pas uren na het ongeluk toonde het Gerechtelijk Laboratorium na een bloedproef aan dat Bakker een alcoholpromillage had van 1,1 tot 1,8, hetgeen betekent dat hij ten minste tien alcoholhoudende drankjes genuttigd. In een interview met De Telegraaf, vier dagen na het ongeluk, beweerde Bakker dat hij niet meer dan “anderhalf glas wodka” had gedronken. Zijn advocaat liet later weten dat zijn cliënt “zich vergist” had in het aantal glazen. De rechtszaak trok vanmorgen veel belangstelling van de media. De zanger werd bij binnenkomst in de rechtszaal enkele minuten belegerd door fotografen en cameramensen.