Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over welwillende huisartsen en verkeerde overlijdensdiagnoses. Verder de stakingen in kinderdagverblijven en het WK-voetbal in Frankrijk dat morgen begint. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer aandacht voor de rechtszaak tegen zanger Marco Bakker die vanmorgen terechtstond voor het doodrijden van een 38-jarige vrouw. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Disaster. Talloze computersystemen in de hele wereld kunnen van slag raken als na afloop van 31 december 1999 het nieuwe jaar 2000 begint. Afl.: The millennium time bomb. BBC2, 19.50-20.30.

Histories. Lilly kreeg van Hitler een medaille voor het nazi-moederschap omdat zij als moeder van vier zuivere Arische zoontjes immers model stond voor vele Duitse vrouwen. Op een dag leert ze Felice kennen. De twee worden verliefd en Felice trekt bij haar in. Dat is voor Felice het moment te vertellen dat ze joodse is en actief is in het verzet. Dit geheim maakt de relatie tussen de twee vrouwen alleen maar intenser. Belg.2, 21.40-22.25u.

De late shift. De hoofdstad van België is bij veel Vlamingen niet erg geliefd. Er bestaan veel vooroordelen over onder andere de leegstand, de leegloop en de taalproblemen van de stad. Afl.: Vlaanderen - Brussel. Belg.2, 22.30-23.00u.

Close-up. Portret van de fantasiefiguur Tarzan, in 1912 door schrijver Edgar Rice Burroughs bedacht. Tarzan is meer dan een gewone stripheld, een wild en ongeremd mens dat een niet aflatende strijd voert tegen de hem omringende vijandige wereld. Er worden heel wat bizarre staaltjes van de Tarzanmythe boven tafel gehaald. Ned.1, 22.49-23.42u.

DRAMA

Rebecca. Eerste deel van een tweedelige dramaserie van Jim O'Brien naar de roman van Daphne du Maurier. Met o.a. Charles Dance, Diana Rigg en Fay Duneway. Na de dood van zijn pas overleden vrouw Rebecca probeert Maxim de Winter in Zuid-Frankrijk de herinneringen aan zijn vrouw te ontvluchten. Hij ontmoet een verlegen gezelschapsdame en vraagt haar mee naar zijn landgoed in Engeland te gaan. Ned.3, 20.20-22.00u.

Zwarte sneeuw. Herhaling van de twee jaar geleden uitgezonden 12-delige dramaserie van Maarten Treurniet. Aan de serie die verschillende prijzen ontving deden tachtig acteurs en 750 figuranten mee. Er werd anderhalf jaar aan gewerkt op honderd verschillende locaties zowel in Nederland als in Frankrijk. Eva Bender, de hoofdpersoon gespeeld door Tamar van den Dop werkt als au pair in Frankrijk en ontdekt dat haar vader een merkwaardig dubbelleven heeft geleid. Ned.1, 21.07-22.05u.

KUNST

Nederlandse schilders. Slot van een driedelige serie over jonggestorven Nederlandse schilders portretteert Vincent van Gogh, na Rembrandt Nederlands beroemdste schilder. Hij stierf op 37-jarige leeftijd in zorgelijke omstandigheden. Ned.2, 22.55-23.20u.

Bouillon de culture. De uitgenodigde schrijvers Rocco Carbone (Ouvert en août), Andréa de Carlo (Uto), Dominique Fernandez (Le voyage d'Italie) en Alexandra Lapierre (Artémisia) praten over de bijzonderheden van Italië. TV5, 23.15-0.30u.

SPORT

Home ground. De vrouwelijke bokser Jane Couch wil dolgraag in Engeland boksen, maar de publieke opinie is tegen bokswedstrijden voor vrouwen, waardoor de promotors er ook geen heil in zien. BBC2, 20.30-21.00u.

FILM

The Salute of the Jugger / Blood of Heroes (David Webb, 1988, Australië/VS). Rutger Hauer speelt de hoofdrol als gladiator in duf vechtfilmpje in kitsch-mythologische stijl. Ook met Joan Chen. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

. Bad Timing (Nicolas Roeg, 1980, VS). Psychiater Art Garfunkel raakt in de war onder invloed van zelfdestructieve patiënte Theresa Russell. Hallucinatoir mozaïek van vaak onbegrepen auteur Roeg biedt kijkje in de afgrond van het onderbewustzijn. Ook met Harvey Keitel. Veronica, 22.50-0.55u., met reclame.

We're No Angels (Neil Jordan, 1989, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 0.35-2.20u.

Always (Henry Jaglom, 1985, VS). Kenmerkende relatiekomedie van regisseur van o.a. Can She Bake a Cherrie Pie? Hij speelt samen met zijn ex-vrouw Patrice Townsend een echtpaar dat op scheiden staat tijdens weekend met vrienden. Duitsl.2, 0.45-2.25u., nagesynchroniseerd.

Envoyez les violons (Roger Andrieux, 1988, Frankrijk). Obligate romantiek. In huwelijk gefrustreerde commercialregisseur Richard Anconina gaat in muziektherapie bij fluitlerares Anémone. Na anderhalf uur blijken ze van elkaar te houden. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.30u., tweetalig.