Schade door noodweer loopt nog op

Verzekeraars maken de balans op van het zware weer dat het afgelopen weekeinde vooral de provincie Limburg trof.

ROTTERDAM, 9 JUNI. Een uitzonderlijke combinatie van hagel, bliksem, wind en zware regen heeft geleid tot een recordaantal schademeldingen als gevolg van het noodweer afgelopen zaterdag. De schade loopt nog steeds op en bedraagt nu al zeker enkele tientallen miljoenen guldens.

Het noodweer leidde onder meer tot kapotte kassen, weggespoelde gewassen, vernielde autodaken, losgeslagen boten, overstromingen, omgewaaide bomen en vernielde ruiten. Alle verzekeraars benadrukken dat de “unieke combinatie van elementen” heeft geleid tot “een enorme verscheidenheid aan schades.”

Interpolis schat de kosten voorlopig op 35 miljoen gulden: 15 miljoen in de agarische sector (kapotte kassen en schade aan gewassen), 5 miljoen bij bedrijven en 15 miljoen bij particulieren. Het bedrijf heeft ongeveer tien procent van de particuliere markt in handen.

Andere verzekeraars willen nog geen bedragen noemen, maar geven wel aan dat de hoeveelheid schademeldingen “extreem” is. Verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer in Apeldoorn heeft gisteren meer dan 10.000 meldingen ontvangen.

“Vele malen meer dan elke andere storm. We hebben honderden extra lijnen moeten inzetten”, aldus een woordvoerder van Centraal Beheer. Volgens Interpolis lopen de schades aan auto's, caravans, boten, huizen en bedrijfspanden uiteen van enkele honderden tot vele duizenden guldens.

In de glastuinbouw en de land- en tuinbouwsector zal de schade aan kassen en gewassen boven de eerder geschatte tien miljoen gulden uitkomen, zegt directeur K. Geertsema van verzekeraar de Hagelunie. De maatschappij is de belangrijkse verzekeraar in de glastuinbouw met een marktaandeel van tachtig procent. “Wij denken nu meer aan 15 miljoen gulden schade. Er is één bedrijf met een schade van meer dan twee miljoen gulden. De grootste schade is opgelopen in Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht”, aldus Geertsema.

Faillissementen zijn volgens de directeur van de Hagelunie niet te verwachten. “Het hangt een beetje af van de manier waarop het bedrijf zich verzekerd heeft. Alleen het glas, of ook het gewas. Maar het is de laatste twee jaar behoorlijk goed gegaan met bedrijven in de glastuinbouw.”

Een eerste inventarisatie van de Limburgse land- en tuinbouworganisatie (LLTB) leert dat “honderden grote en kleine bedrijven” in Zuid-Limburg schade hebben geleden. Het verlies varieert van enkele duizenden tot tienduizenden guldens per bedrijf. Als gevolg van erosie ontstonden modderstromen. Jong gewas spoelde weg of werd bedolven. Deze schade wordt door verzekeraars niet vergoed. Plaatselijk is de oogst geheel vernield.

De erosie ontstond ondanks maatregelen die eind jaren tachtig werden genomen. Toen werd besloten regenwaterbuffers en groenstroken aan te leggen, en boeren te verplichten jaarlijks hun percelen om te ploegen. In Oorsbeek en Merkelbach brak het water afgelopen zaterdag door de speciaal aangelegde buffer heen. Gedeputeerde Staten in Limburg kondigde gisteren aan meer soortgelijke maatregelen tegen erosie te willen nemen.

De schade als gevolg van de overstromingen begin 1995 bedroeg uiteindelijk 78 miljoen gulden voor agrarische bedrijven.