Samen eisen excuus Zweden

ÖSTERSUND, 8 JUNI. Lars-Anders Baer, voorzitter van de Federatie van Zweedse Samen (SSR), heeft de Zweedse regering gisteren ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de SSR gevraagd “de fouten die Zweden in het verleden hebben gemaakt” te erkennen.

De Samen, ook wel Lappen genaamd, zijn een nomadisch volk in het uiterste noorden van Europa. Ze vinden dat de Zweedse regering in het verleden te weinig rekening heeft gehouden met hun cultuur. Vorig jaar verontschuldigde de Noorse koning Harald V zich voor de houding van Noorwegen tegenover de Samen. De koning heeft bij die gelegenheid volgens Baer erkend “dat de Noorse staat één gebied is, waar twee volken wonen”. Baer wil dat de Zweedse regering een commissie in het leven roept die de verhouding tussen regering en Samen gaat onderzoeken. (AFP)