Persoonsgegevens abonnees op Internet

ROTTERDAM, 9 JUNI. Op Internet circuleert een lijst met persoonsgegevens van ongeveer 430 abonnees van de Internetdienst van Telekabel in Velp. Het betreft gegevens als naam, adres, woonplaats en 'IP-adres' (Internetadres) van Telekabel-klanten uit Leeuwarden.

De kabelmaatschappij Telekabel uit Velp biedt samen met Internetprovider EuroNet in Friesland toegang tot Internet. Omdat iedere Telekabel-gebruiker een vast Internetadres krijgt, is het mogelijk om na te gaan wat welke gebruiker uitvoert op Internet. Door het IP-adres te combineren met de naam- en adresgegevens is het mogelijk inzicht te krijgen in de activiteiten van Telekabel-klanten op Internet.

Hoe de lijst openbaar is geworden, is niet duidelijk. “Op dit moment heeft het onze prioriteit uit te vinden hoe deze lijst in de publiciteit is gekomen, om verdere publicatie van prive-gegegevens en de

eventueel mogelijke verstoring van Internet-systemen te voorkomen”, verklaart woordvoerder P. van Reeuwijk van EuroNet. Hij vermoedt dat er gegevens uit de klantenadministratie zijn gestolen. “Het lijkt er op dat iemand op illegale wijze beslag heeft gelegd op zo'n bestand.”

Om te voorkomen dat er meer gegevens lekken, nemen EuroNet en Telekabel technische maatregelen, aldus Van Reeuwijk.

EuroNet en Telekabel brengen hun klanten vandaag in een elektronische mailing op de hoogte van het lek. Klanten die zich zorgen over hun privacy maken kunnen een ander 'IP-adres' aanvragen. Volgens Van Reeuwijk is er niet ingebroken op de computersystemen van EuroNet. Hij acht het waarschijnlijk dat iemand de gegevens van een persoonlijke computer heeft ontvreemd.

M. Buisman uit Leeuwarden zegt het vervelend te vinden dat haar naam en adres via een lijst op Internet circuleert. “Tegenwoordig halen ze overal je naam vandaan, uit het telefoonboek en ook van Internet.”

“Ik ben er niet weg van”, reageert Mevrouw Fokkema, wier gegevens ook op de lijst staan. “We worden al overstelpt met telefoontjes en enquetes.”

De Registratiekamer, de instantie die waakt over de privacy van burgers, wil geen reactie geven op de lekken bij Telekabel en World Online. Er is nu al zo veel publiciteit geweest dat de consument gewaarschuwd is, aldus een woordvoerder. “Wij gaan geen onderzoek instellen.”

    • Marie-José Klaver