Ontkenning in Spaans proces

MADRID, 9 JUNI. De Spaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo ontkent iedere betrokkenheid bij de doodseskaders die in de jaren tachtig werden ingezet tegen veronderstelde terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Barrionuevo, die gisteren als verdachte in het massaproces rond de doodseskaders zijn getuigenverklaring aflegde, noemde beschuldigingen als zou hij zijn goedkeuring aan de doodseskaders hebben gehecht “pure verzinsels” en “een politieke afrekening”.

In zijn getuigenis beschuldigde hij indirect onderzoeksrechter Balthasar Garzon, het dagblad El Mundo van hoofdredacteur Pedro J. Ramírez en de huidige regeringspartij van premier José María Aznar ervan te hebben samengespannen bij het opzetten van het proces rond de doodseskaders. Niettemin bood de ex-minister aan als enige alle schuld op zich te nemen, indien dit de overige verdachten van vervolging zou vrijwaren.

De rechter-voorzitter riep de vroegere minister hierna tot de orde met de mededeling dat dit soort voorstellen niet tot de rechtsgang hoort.

Barrionuevo sloot gisteren de rij van verklaringen van de in totaal twaalf verdachten die terecht staan voor de ontvoering van de Baskische verkoper van keukenmeubelen Segundo Marey, eind 1983. Marey werd per ongeluk ontvoerd: hij werd door een drietal huurlingen die hem uit zijn woning in Zuid-Frankrijk ontvoerde, aangezien voor een ETA-terrorist. Marey werd na tien dagen vrijgelaten.

Julián Cristóbal, oud-gouverneur van de provincie Vizcaya en een van de verdachten, zei vorige week dat zowel ex-minister Barrionuevo als oud-staatssecretaris voor Staatsveiligheid Vera rechtstreeks hun fiat heeft gegeven aan de actie. Deze zou het begin vormen van een reeks aanslagen waarbij 28 veronderstelde ETA-terroristen omkwamen. De acties, die in Zuid-Frankrijk plaatshadden, waren bedoeld om een einde te maken aan de golf van ETA-aanslagen begin jaren tachtig, aldus de oud-gouverneur.

Eerder ontkende ex-staatssecretaris Vera iedere betrokkenheid bij de doodseskaders. Tot dusver hebben betrokken politie-agenten getuigd dat zij wel bij de ontvoering betrokken waren, maar in opdracht van hun superieuren handelden en veronderstelden dat het om een reguliere arrestatie ging.

Het proces zal de komende weken worden voortgezet met het horen van een groot aantal getuigen. Onder hen bevinden zich voormalig premier Felipe González, de huidigde vice-premier Álvarez Cascos, ex-topman van de geheime dienst Perote en de voormalige directeur-generaal van politie Luis Roldan.

    • Steven Adolf