Om brief over 'Brussel'; Van Mierlo haalt uit naar Kohl en Chirac

LUXEMBURG, 9 JUNI. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft gisteren scherp uitgehaald naar de Duitse bondskanselier Kohl en de Franse president Chirac om een brief waarin beide leiders pleiten voor een bescheidener rol voor de Europese instituties.

Volgens Van Mierlo komt de brief “op een buitengewoon ongelikt moment” en is de wijze waarop Europese instituties “in geheimtaal” ter sprake worden gebracht, “geen manier”.

Van Mierlo probeerde gisteren tevergeefs een debat over de Duits-Franse brief met zijn collega-ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie te beginnen. Hij kreeg te horen dat het document niet voor de ministers van Buitenlandse Zaken is bestemd. Kohl en Chirac hebben de brief aan de Britse premier Blair gestuurd ter voorbereiding van de top van EU-regeringsleiders volgende week in het Britse Cardiff.

Op Duits-Frans verzoek zal daar tijdens de lunch gesproken worden over de manier waarop de bevoegdheden van de Europese Unie en van de EU-lidstaten duidelijker kunnen worden afgebakend. Volgens Kohl en Chirac is het nooit de bedoeling geweest om een centrale Europese staat te bouwen en moet een sterke Europese Unie de verscheidenheid van politieke, culturele en regionale tradities garanderen. Zij signaleren de neiging van “sommige Europese instituties” om zich te verwijderen van de burgers en hun dagelijkse problemen. Ze willen “uitwassen van centralisering” bijstellen. Nationale regeringen zouden de ruimte moeten krijgen om Europese beslissingen om een eigen manier toe te passen.

In de Duits-Franse brief wordt bovendien voorgesteld om te overleggen over hervorming van de Europese Commissie. Ook willen de bondskanselier en de president praten over institutionele hervormingen. Ze schrijven dat daarover voor de uitbreiding van de EU overeenstemming moet worden bereikt. Tijdens de top van Amsterdam vorig jaar juni werden de Europese regeringsleiders het hierover niet eens. Daarom werd in het Verdrag van Amsterdam vastgelegd dat de EU met institutionele hervormingen kan wachten totdat er vijf nieuwe lidstaten zijn toegetreden.

Door middel van de Duits-Franse brief stelt bondskanselier Kohl in Cardiff een aantal zaken aan de orde waaraan hij zich de afgelopen tijd bijzonder heeft geërgerd en die hem slecht zijn uitgekomen bij zijn verkiezingscampagne. Daartoe behoort het optreden van Europees Commissaris Van Miert tegen Duitse bedrijven, waaronder dat van Kohls vriend Leo Kirch. Het zit de bondskanselier dwars dat Van Miert, die de portefeuille mededinging heeft, ondanks Duitse tegendruk toch de benodigde steun binnen de Europese Commissie krijgt.

Een andere zaak die Kohl dwars zit zijn uitspraken korte tijd geleden van het Europese Hof van Justitie. De Duitse minister van Volksgezondheid, Seehofer, heeft gezegd dat zijn regering zich van deze uitspraken niets zal aantrekken. Als gevolg van de uitspraken zou het in sommige gevallen mogelijk worden dat een inwoner van een EU-lidstaat buiten het eigen land medische hulp haalt die hij declareert bij zijn nationale verzekering. Kohl heeft gezegd dat dit onaanvaardbaar is omdat op deze manier geen controle meer mogelijk zou zijn op nationale uitgaven voor ziektekosten.