Misbruik marktpositie; Chipmaker Intel in VS voor rechter

NEW YORK, 9 JUNI. De federale handelscommissie (FTC) heeft een antitrustzaak aangespannen tegen chipproducent Intel. Volgens de commissie heeft Intel zich schuldig gemaakt aan misbruik van zijn dominante marktpositie.

De FTC heeft enkele zaken onderzocht waarin Intel zijn afnemers zou hebben gestraft voor het aanspannen van rechtszaken. Digital Equipment Corporation (DEC) beschuldigde Intel vorig jaar van octrooischending. Toen DEC naar de rechter stapte, dreigde Intel belangrijke technische informatie die computermakers nodig hebben van chipproducenten niet te geven. Ongeveer hetzelfde gebeurde met computerproducent Intergraph uit Huntsville, Alabama. Dat bedrijf stapte naar de rechter en werd in april in het gelijk gesteld. Intel heeft hoger beroep aangetekend. Ook aan Compaq zou Intel informatie hebben onthouden nadat de pc-fabrikant Intel-afnemer Packard Bell voor de rechter had gedaagd wegens schending van een octrooi.

Intel is de grootste chipproducent ter wereld. Zijn producten zijn te vinden in 85 tot 90 procent van alle computers ter wereld. Ter verdediging van zijn gedrag jegens DEC en Intergraph zegt Intel dat het geen technische informatie wenst te geven aan bedrijven met wie het een juridisch conflict heeft.

De FTC vindt dat Intel een zodanige marktdominatie heeft dat het bedrijven niet kan dreigen met het onthouden van informatie of met het stopzetten van levering van zijn producten. “Als Intel zijn monopoliepositie op de markt voor chips kan gebruiken om andere bedrijven ervan te weerhouden zijn eigen patenten te beschermen, zullen andere bedrijven weinig stimulans ervaren om nieuwe uitvindingen te doen die Intels dominantie uitdagen”, aldus William Baer, directeur van het concurrentiebureau van de FTC.

De FTC, waarin nu vier van de gebruikelijke vijf plaatsen bezet zijn, stemde met drie tegen één voor een procedure tegen Intel. Ze beschuldigt Intel in de aanklacht van gisteren van oneerlijke handelspraktijken.

Intel-topman Craig Barrett zei voorafgaand aan de bekendmaking van de antitrustzaak dat Intels grootste zorg op dit moment de afnemende vraag naar pc's is. Hij zei per saldo minder schade te verwachten van een door de FTC aangespannen zaak, waarover al weken is gespeculeerd.

Ook maken analisten zich zorgen over Intels winstcijfers. Beleggers reageerden vorige week geschokt op een lagere winstschatting door een analist van Hambrecht & Quist. Gisteren kwam het effectenhuis Salomon Smith Barney ook met een kritische analyse.

    • Lucas Ligtenberg