MERCHANT

Natalie Merchant: Ophelia (Elektra 7559 621962)

Als (ex-)zangeres van de Amerikaanse groep 10.000 Maniacs wekte Natalie Merchant vaak de indruk dat ze de elektrische gitaren kon missen als kiespijn. Nu het succes van haar sobere en vrijwel gitaarloze solodebuut Tigerlily (1995) hanteert Merchant op haar tweede cd Ophelia een ambitieuzere opzet. Geluidsmagiër Daniel Lanois, avant-gardecomponist Gavin Bryars, soulzangeres N'Dea Davenport, het kamerorkest voor oude muziek Fretwork, jazztrompettist Chris Botti en de Tibetaanse sirene Yunchen Lhamo droegen elk hun kunsten bij, zij het gelukkig niet allemaal tegelijk.

Op papier lijkt het een bij elkaar geraapte verzameling van duurbetaalde kermisklanten, maar de opzet slaagt door de eenheid die Merchant afdwingt. Met haar stem van gerafeld fluweel roept ze meer dan ooit de tijdloze folkrock van Fairport Convention-zangeres Sandy Denny in herinnering. In haar teksten wint het goede onverminderd van het kwaad en houdt ze een warm pleidooi voor compassie en levenslust. Op de hoes staat ze afgebeeld als non, hoer, Olympisch zwemkampioene en de sufragette uit het titelnummer, de persoonlijkheden die ze in de afzonderlijke nummers aanneemt. Zachte liedjes met sprekende titels als Kind & Generous maken nieuwsgierig naar de bijbehorende film.

    • Jan Vollaard