MELOENSALSA BIJ GEGRILDE KIP

Ik sluit de miniserie over salsa's af met een kleurige meloensalsa. In Thailand, de bakermat van het recept, is het niet ongewoon om ook fruitsalades behoorlijk te kruiden. Verplicht is dat natuurlijk niet. U kunt de graad van pittigheid aanpassen door minder chili's en cayennepeper te gebruiken of door die ingrediënten helemaal weg te laten.

Schil de meloenen, verwijder de pitten, snijd het vruchtvlees in blokjes en doe die in een kom. Schep de azijn, de suiker, de koriander, de kruimels chili en de cayennepeper door de blokjes meloen. Even laten intrekken. Koel bewaren en dezelfde dag serveren.

Ter completering van de maaltijd valt te denken aan gegrilde garnalen of kip. Ik koos voor het laatste.

Pel en snipper de sjalotjes. Meng de olie met het limoensap, de honing en de sjalotsnippers. Wrijf daarmee de kipfilets in. Dek de filets af en laat ze in de koelkast minstens 2 uur marineren. Neem de kip uit de marinade en strooi er zout en peper over.

Gril de filets op de barbecue of op een grilplaat bruin en gaar of bak ze in een koekenpan. Reken op 4-5 minuten per kant. Serveer de salsa erbij.

Meloensalsa voor vier personen:

1 Cantaloupe-meloentje (of 1 mango)

1/2 Galia-meloen

1 dikke schijf watermeloen

4 eetlepels rijstwijnazijn of sherry

2 eetlepels suiker

2-3 eetlepels gesnipperde koriander

2-3 verkruimelde gedroogde chili's

mespunt cayennepeper (naar smaak)

Voor 4 personen:

2 sjalotjes

4 eetlepels (pinda)olie

2 eetleepels vers limoensap

1 eetlepel honing

4 kipfilets

grof zeezout, vers gemalen zwarte peper

    • Annelène van Eijndhoven