Kustplaats Bergen koortsachtig op zoek naar college

De fusie met Egmond en Schoorl vormde drie maanden een onneembare hindernis bij de collegevorming in Bergen. Mogelijk heeft de PvdA nu een opening gecreëerd.

BERGEN, 9 JUNI. De oud-burgemeester van het Noord-Hollandse Wervershoof J. Meijer heeft ruime ervaring met het lijmen van verscheurde besturen. In maart van dit jaar bracht hij vrede in het plaatsje Limmen, waar lokale bestuurders acht jaar lang niet door één deur konden. En eerder doorbrak hij een bestuurlijke impasse in de gemeente Langedijk nadat alle wethouders waren opgestapt.

Meijer kreeg daarom twee maanden geleden het verzoek van de gemeenteraad van Bergen om als informateur een oplossing te zoeken voor de vastgelopen college-onderhandelingen in de Noord-Hollandse kustplaats. De vijftienkoppige raad was versnipperd bij de verkiezingen in maart. Zeven fracties, waarvan vijf met twee zetels, traden aan bij de collegeonderhandelingen. Bovendien verscheen na de verkiezingen de fusie met de buurgemeenten Egmond en Schoorl - in december nog goedgekeurd door de oude raad - plotseling weer op de politieke agenda in Bergen. De raad bleek hopeloos verdeeld.

Alle denkbare combinaties zijn sindsdien onderzocht, zegt informateur Meijer, die afgelopen week zijn eindverslag naar de raad stuurde. “Maar elk voorstel stuitte op verzet van een of meerdere fracties. Op enig moment heb ik serieus overwogen een notaris te vragen om de wethoudersposten te verloten.” In zijn eindverslag stelde de oud-burgemeester een “zakenkabinet” voor van VVD en CDA, gedoogd door een kleine meerderheid in de raad. Ook dit laatste voorstel werd direct verworpen.

Bergen is inmiddels de enige gemeente in Nederland waar nog geen nieuw college van burgemeester en wethouders is gevormd. De fusiepartners Egmond en Schoorl wachten gespannen af en ook de provincie Noord-Holland begint zich zorgen te maken. De hoop is nu gevestigd op een poging van de PvdA-fractie in de Bergense raad om de impasse te doorbreken. De fractie stuurde gisteravond een verklaring naar de zes andere partijen. Daarin staat dat de PvdA haar wethouderskandidaat wil terugtrekken op voorwaarde dat een aantal van haar programmapunten, waaronder de fusie, in het collegeprogramma wordt vastgelegd.

Volgens Meijer vormt de fusie met de buurgemeenten Egmond en Schoorl het enige echte struikelblok in de onderhandelingen. Een kleine meerderheid van VVD, CDA en PvdA nam afgelopen december het voorstel aan om in 2001 met Egmond en Schoorl samen te gaan tot één gemeente. Vlak voor de verkiezingen brak een paleisrevolutie uit binnen de VVD en werden alle voorstanders van de fusie op een onverkiesbare plek gezet. Toch wist één voorstander met voorkeurstemmen in de raad te komen, zodat de VVD met een verdeelde fractie de onderhandelingen in moest.

De oude coalitiepartners CDA en PvdA, nog steeds vóór de fusie, haakten af. De VVD polste de fractie van GroenLinks en de eenmansfractie van D66, maar die hadden geen vertrouwen in een coalitie met de liberalen en verkozen de oppositie. De VVD, inmiddels alleen overgebleven met de lokale partij Gemeentebelangen Bergen, ging om. Bij de collegeonderhandelingen zei fractievoorzitter C. van den Akker dat haar fractie voortaan toch zou meewerken aan de fusie om de “gemeente niet stuurloos te laten rond dobberen”.

De PvdA-fractie maakt met haar verklaring van gisteravond de weg vrij voor een coalitie van VVD, CDA en de lokale partij Gemeentebelangen Bergen. Vanmiddag zouden de fracties bij elkaar komen om over het voorstel te praten. Volgens fractievoorzitter E. Hoesbergen-Trap van Gemeentebelangen Bergen is het voor “99,9 procent zeker dat er nu een oplossing komt”. CDA-raadslid en interim-wethouder A. Ooijevaar heeft “een kater” overgehouden aan de onderhandelingen. “Ik heb het gevoel dat het vaker om de mannetjes en de vrouwtjes ging dan om het beleid.” Ook PvdA'er C. Zwakman snapt niet dat er nog zo stevig gevochten is over de fusie. “Iedereen in Bergen wist dat die fusie er kwam, alleen de raad wist het nog niet.”

    • Job van de Sande