Koersen stabiel bij magere omzet

AMSTERDAM, 9 JUNI. Gebrek aan kopers en verkopers van aandelen leidde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs tot een matte stemming. De AEX-index, de graadmeter van de belangrijkste koersen, daalde met 4,70 punten punten (0,4 procent) naar 1208,53 punten.

Het koersverloop op het Damrak week niet veel af van dat van de andere beurzen in Europa. Ook in Engeland, Duitsland en Frankrijk daalden de beursindices bij een flauwe stemming met gemiddeld 0,5 procent.

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis werd voor de tweede opeenvolgende dag door beleggers afgestraft voor de hoge prijs die het bedrijf voor de Belgische Generale Bank heeft betaald. Aan het einde van de ochtend noteerde Fortis een verlies van 3,60 op 114,70 gulden. De afgetroefde ABN Amro bleef stabiel op 49 gulden, na gisteren een gulden te hebben gewonnen.

“Veel handelaren zijn bang dat Fortis de overname wil betalen door een nieuwe aandelenemissie”, meent een handelaar. “Dat betekent verwatering van de winst, nog afgezien van het bedrag dat ze in contanten betalen. Op de beurs gaat het hardnekkige gerucht dat de emissie 4 miljard gulden groot zou zijn, maar dat blijft voorlopig speculeren.”

De hightech-fondsen, die gisteren matig presteerden, gaven vanochtend een wisselend beeld te zien. ASML klom 1,80 op 73 gulden, terwijl Baan acht dubbeltjes inleverde op 88,70 gulden. Slecht nieuws uit de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse automatiseringsbranche zette de fondsen voorgaande dagen onder druk.

Opvallend was het verlies van Aegon, het fonds dat alleen nog maar leek te kunnen klimmen, maar dat door veel analisten als te duur wordt beoordeeld. De koers van de verzekeraar zakte 1,60 op 162,60 gulden.

De definitieve jaarcijfers van De Vries Robbé Groep (voorheen Mulder Boskoop) werden op de lokale markt beloond met een plus van zeventig cent op 53,70 gulden. De koers van de aandelen Flexovit, een fabrikant van slijpschijven, is vanochtend met bijna twintig procent (3,70 gulden) gestegen naar 23,70 gulden na de aankondiging dat de kleinere branchegenoot Diamond Tools Group een bod overweegt. Het fonds was vanochtend procentueel gezien de sterkste stijger op de beurs.

NEW YORK Wall Street is gisteren voor de derde achtereenvolgende dag hoger gesloten. De Dow Jones-index steeg met 31,89 punten (0,35 procent) naar 9069,60.

De fusie tussen de banken Wells Fargo en Norwest had een gering positief effect op andere aandelen in de sector. De koers van Wells Fargo ging duidelijk omhoog, terwijl Norwest waarde verloor.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio trok zich weinig aan van de malaise rond de yen. De Nikkei-index kwam 235,46 (1,54 procent) hoger uit op 15.530,17. Vooral autofondsen als Honda, Toyota en Mazda en elektronicaconcerns als Sony stonden in de belangstelling. Opvallend was de handel in aandelen Long-Term Credit Bank of Japan. Aanleiding waren berichten dat de voorgenomen samenwerking met Swiss Bank Corporation niet doorgaat. De koers zakte met 23 procent ten opzichte van gisteren, tot 140 yen. Nadat de Japanse bank de geruchten tegensprak, herstelde de koers zich tot 167 yen, een verlies van 14 yen.