Kans op bod: koers Flexovit knalt hoger

ROTTERDAM, 9 JUNI. De koers van de aandelen Flexovit, een fabrikant van slijpschijven, is vanochtend met bijna twintig procent (3,70 gulden) omhoog gegaan na de aankondiging, gisteren, dat de kleinere branchegenoot Diamond Tools Group een bod overweegt. Aan het begin van de middag stond de koers van Flexovit op 23,70 gulden, de hoogste prijs in de afgelopen twaalf maanden.

“Dit wordt een testcase”, zegt directeur drs. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). “Het bedrijf heeft een recente historie van waarschuwingen dat de winst lager uitvalt en heeft in feite problemen met zijn buitenlandse expansie.” Daar komt nog bij dat verschillende grootaandeelhouders morren, maar dat zij geen zeggenschap hebben doordat op de effectenbeurs vrijwel alleen stemrechtloze aandelen verhandeld worden. Het stemrecht op de aandelen is in handen van een almachtig administratiekantoor.

Diamond Tools (270 werknemers, 52 miljoen gulden omzet, niet aan de beurs genoteerd) wil binnen zeven dagen met de directie van Flexovit (211 miljoen gulden omzet, 918 medewerkers) praten. Diamond Tools heeft al 11 procent van de aandelen.

Gezien het feit dat de twee bedrijven eerder overleg hebben gevoerd, dat op niets is uitgelopen, kan een bod uitmonden in een vijandige overname.

Vijandige biedingen zijn in Nederland zeldzaam. De Vries vindt dat directie, commissarissen en het administratiekantoor dat het stemrecht heeft hun conclusies moeten trekken als een meerderheid van de beleggers van Flexovit een bod accepteert.