JOSEPH BLATTER; Entertainer

PARIJS, 9 JUNI. Joseph (Sepp) Blatter, de toekomstige voorzitter van de wereldvoetbalfederatie FIFA, is een man die graag in de schijnwerpers staat. Een entertainer-bestuurder die vooral schittert tijdens de ceremoniële lotingen voor het wereldkampioenschap. Met een voortdurende lach op zijn gezicht leidt hij dan de show. Onvergetelijk is de loting voor het WK van 1990 in Rome, toen hij filmdiva Sophia Loren met de balletjes in de glazen schaal liet stoeien. Blatter stond er bij en gloeide van opwinding.

Blatter is al jaren het gezicht van de FIFA. Sinds hij in 1981 secretaris-generaal werd van de wereldvoetbalfederatie, kan niemand meer om de 62-jarige Zwitser heen. Hij was de rechterhand van de huidige voorzitter Joao Havelange, die in 1974 het voorzitterschap overnam van Sir Stanley Rous, maar had zijn eigen kenmerkende stijl van werken. Charmant en ambitieus, nooit de indruk wekkend dat hij op eigen roem uit was. “Ik ben getrouwd met de FIFA”, zei Blatter altijd. “Toch doe ik dit werk niet voor persoonlijke ambities, maar voor de sport.”

Toch wisten mensen in zijn omgeving dat Blatter eens de echte grote baas van de FIFA zou worden. Sinds hij in 1975 zijn eerste functie (directeur ontwikkelingen) bij de voetbalfederatie bekleedde, was Blatter een man om in de gaten te houden. In 1994 deed hij zijn eerste poging om Havelange van de troon te stoten. Maar vlak voor de verkiezingen aan de vooravond van het WK in de Verenigde Staten, trok hij zich schielijk terug en verklaarde publiekelijk zijn eeuwige trouw aan de destijds 78-jarige Braziliaan. Beiden begonnen aan een grote schoonmaak binnen het FIFA-bestuur, ter meerdere eer en glorie van Havelange.

Toen anderhalfjaar geleden Havelange bekend maakte dat hij zich deze zomer niet meer herkiesbaar zou stellen, leek Blatter voorbestemd hem op te volgen. Maar de Zwitser hield zich eerst gedeisd. Pas toen de Zweedse voorzitter van de Europese voetbalfederatie, Lennart Johansson, met grof geschut kenbaar maakte dat hij de troon van Havelange wilde, begon Blatter zich te roeren. Johansson, die het Europese voetbal rijk had gemaakt met de renoveringen van de verschillende Europese bekertoernooien, beschuldigde Havelange & Co van onoirbare financiële praktijken, van nepotisme en van ondemocratisch bestuur.

Begin dit jaar schoof Havelange Blatter naar voren als kandidaat voor het voorzitterschap. Vanaf dat moment was er aan de voetbaltop geen sprake meer van fair play. Over en weer werden beschuldigingen geuit. De lobby in het voetbalcontinent van de toekomst kreeg een negatief karakter. Johansson trok van leer tegen het functioneren van Blatter die hij verweet zich te verrijken aan het voetbal. Blatter bleef lachen, maar zei wel dat “de normen van fatsoen door de tegenstander werden overtreden”. Naarmate de stemming in Parijs naderde, leek Blatter langzaam maar zeker zijn aanvankelijke achterstand op de norse Zweed in te lopen.

Blatter spreekt zes talen vloeiend. Hij werd 62 jaar geleden geboren in Visp, studeerde economie in Lausanne en werd pr-manager van Longines tijdens de Olympische Spelen van 1972 en 1976. Hij was secretaris generaal van de Zwitserse ijshockeybond alvorens hij tot de FIFA toetrad. Zijn voetbalachtergrond is beperkt. Te beperkt, zeggen tegenstanders die wijzen op de voetbalcarrière van Johansson bij AIK Stockholm. Blatter speelde slechts bij het bescheiden FC Salgesch. Maar Blatter kreeg wel belangrijke steun van Michel Platini, de fantastische Franse voetballer uit de jaren tachtig, die nu goede sier hoopt te maken met de organisatie van het WK in Frankrijk.

Platini verklaarde dat het tijd werd dat de voetballers aan de macht kwamen in plaats van de bonden. Blatter genoot zijn voorkeur, want Johansson denkt alleen aan geld, zei de Fransman. Blatter is de man achter de Task Force, de commissie die waakt over de schoonheid en de sportiviteit van het voetbal. Blatter is de man die het spel niet wil laten lijden onder de commercie. Blatter is de man die oog heeft voor de ontwikkelingen van het jeugd- en vrouwenvoetbal. Platini zal nu naast Blatter plaats nemen, als de man die de technische en sportieve ontwikkelingen van het voetbal in het oog houdt. Voetbal heeft het gewonnen van het geld, durfde Platini daarom gisteren te zeggen.

    • Guus van Holland