IATA: 1997 goed voor luchtvaart

MONTREAL, 9 JUNI.De internationale luchtvaart heeft over het geheel gezien een uitstekend jaar achter de rug, maar de regionale verschillen waren groot. De maatschappijen in Azië zagen hun resultaten fors verslechteren door de financiële crisis in het Verre Oosten.

De 258 luchtvaartmaatschappijen die zijn aangesloten bij de International Air Transport Association (IATA) boekten in 1997 een toeneming van het aantal passagiers met 4,7 procent tot 1,273 miljard. Bij het internationale vervoer was er een groei met 6,8 procent tot 412 miljoen passagiers en bij binnenlandse vluchten een vooruitgang van 3,7 procent tot 861 miljoen, zo blijkt uit een rapport van de IATA. Op de internationale lijndiensten behaalden de maatschappijen vorig jaar een gezamenlijke nettowinst van 5 miljard dollar (10 miljard gulden). Dat is weinig minder dan het recordresultaat van 5,2 miljard dollar in 1995. (DPA)