Hoedster lijnen van Nasca dood

LIMA, 9 JUNI. Maria Reiche, de Duitse mathematica die een halve eeuw lang de zogeheten Nasca-lijnen op de Peruaanse hoogvlakten bestudeerde, is maandag op 95-jarige leeftijd overleden. Ze leed al enige tijd aan maagkanker.

Reiche was van mening dat de afbeeldingen van mensen, dieren en geometrische figuren dienst deden als zonnekalender voor de Nasca-beschaving. Deze zou tussen 700 voor Christus en 900 na Christus op het Zuid-Amerikaanse continent hebben bestaan. De tekeningen van bijna twee kilometer doorsnede werden in 1995, na lang aandringen van Reiche, door de UNESCO tot beschermd monument verklaard. Het terrein van de tekeningen is bijzonder gevoelig voor vernieling. Tot aan haar dood trad Reiche op als hoedster van de Nasca-lijnen.

Wetenschappers gissen nog steeds naar de precieze betekenis van de Peruaanse lijnpatronen. Aangezien de tekeningen alleen vanaf grote hoogte in hun geheel zichtbaar zijn en details van insekten tonen die enkel met behulp van geavanceerde apparatuur zijn waar te nemen, is door verschillende auteurs gesuggereerd dat ze door buitenaardse wezens zouden zijn gemaakt. (Reuters)