HMG snijdt in sport, faciliteiten en administratie; Topman Porsius wil 41 miljoen gulden bezuinigen

Aangekondigde saneringen bij de Holland Media Groep (RTL en Veronica) wekten maanden geleden veel ophef. Vandaag presenteert topman Porsius de concrete maatregelen: dertig ontslagen.

HILVERSUM, 9 JUNI. Keihard inzetten, dan lijkt de pijn uiteindelijk mee te vallen. Die strategie werd Pieter Porsius, topman bij de Holland Media Groep (HMG), door vele waarnemers toegedicht. Zelf ontkent hij het, maar de concrete saneringsmaatregelen die de president-directeur van het bedrijf achter de tv-stations RTL4, RTL5 en Veronica vanochtend naar zijn ondernemingsraad heeft gestuurd, voedt opnieuw dit vermoeden.

De Holland Media Groep gaat de komende jaren 41 miljoen gulden bezuinigen. Van de 600 banen verdwijnen er 220. Van die arbeidsplaatsen wordt er 140 geschrapt door het facilitaire bedrijfsonderdeel T&O te verzelfstandigen. Verder worden veel free-lance contracten niet verlengd. Volgens Porsius zullen 'slechts' dertig gedwongen ontslagen nodig zijn. Daarover moet nog met de vakbonden worden gepraat. De ontslagen vallen vooral bij de financiële administratie, huishoudelijke dienst en het eigen productiebedrijf Holland Media House (HMH) dat sterk wordt ingekrompen.

Ogenschijnlijk doet het Porsius allemaal niets. Hij zit er in zijn kantoor net zo ontspannen bij als een paar maanden geleden, toen het halve bedrijf in opstand was gekomen en hij bij voortduring werd afgeschilderd als de grote boeman in de televisiewereld. Maar als tijdens het gesprek wat smalend het gedwongen vertrek van presentator Hans van der Togt van het RTL4-programma Het Rad van Fortuin aan de orde komt, wordt Porsius ineens fel: “Van der Togt is negen jaar lang iedere avond bij ons op de buis geweest. Ook al oogde dat de laatste tijd wellicht wat vermoeid, daar moet je als bedrijf zorgvuldig mee omgaan.”

Degenen die het hardst hebben geroepen komen er in de plannen het genadigst van af. De nieuwsredactie van RTL hoeft niet in te krimpen, vindt Porsius. Hoofdredacteur Rik Rensen heeft een plan opgesteld dat voorziet in 8,6 miljoen gulden kostenbesparing in het jaar 2000, ruim 10 procent van de huidige kosten. Niet minder mensen, maar goedkoper werken: “Er ligt bijvoorbeeld een vaste lijnverbinding naar Den Haag die drie ton per jaar kost. Die heffen we op, en als er echt nieuws is, sturen we een satellietwagen voor een paar duizend gulden per dag.”

Wel wordt fors in de sportuitzendingen gesneden. “De relatie tussen de sport- en nieuwsredatie zorgt hier al sinds lang voor mijn komst voor spanningen.” De nieuwsredactie gaat slechts het hoognodige brengen, wat een flinke besparing betekent op de uitgaven aan uitzendrechten die voor een deel van de NOS worden overgenomen. De interlands van Oranje, tot 2002 uitgezonden door HMG-zenders, leveren weliswaar verlies op, maar staan niet op de nominatie om te verdwijnen. “Je moet een aantal prestigeprojecten houden. Alleen moet je ervoor zorgen dat je er niet te veel hebt, want dan sta je snel bij de faillisementsrechter.” En programma's als Barend en van Dorp en Voetbal in het Land worden bij de nieuwsredactie weggehaald om door andere producenten te worden voortgezet. “Ik denk dat het nieuws er beter op wordt als de redactie gerichter kan werken.”

Klappen vallen bij het eigen productiebedrijf Holland Media House (HMH), dat de voorgangers van Porsius met grote ambities lanceerden. Die actie mislukte. Van de 35 vaste medewerkers moeten er nu toen weg: “HMH heeft een beroerd jaar achter de rug.” Moet de producent met deze sanering verkooprijp gemaakt worden? “Ik heb inderdaad wel liggen dromen over verzelfstandiging, het is een optie. Maar het is geen aantrekkelijke bruid op dit moment. Cruciaal is dat het bedrijf ook voor anderen moet kunnen werken. Zolang wij 100 procent eigenaar zijn, gebeurt dat niet. Een idee is om met verschillende kleinere producenten in het Gooi samen te werken.”

Verzelfstandiging is wel het lot van het grootste deel van de facilitaire afdeling. Van de vier studio's worden er twee van de hand gedaan. Het personeel en de cameraploegen zullen ook elders ondergebracht moeten worden. Porsius zou het verstandig vinden als zijn vorige werkgever, het NOB, de hele zaak zou kopen (“ik heb drie jaar geleden al een draaiboek geschreven”) maar verwacht eigenlijk dat studio's en cameraploegen naar verschillende eigenaars gaan. Een deel van de faciliteiten, de zogeheten uitzendstraat voor de beide RTL-zenders in Luxemburg, blijft in handen van HMG. “Dat heeft iets te maken met de uitzendlicentie in Luxemburg, als je begrijpt wat ik bedoel.” In weerwil van het Commissariaat voor de Media in Nederland wil HMG de beide zenders onder Luxemburgse auspiciën houden.

Zware klappen zullen vallen bij de financiële administratie die wordt gehalveerd tot dertig mensen. Op het eerste gezicht is dat een merkwaardige maatregel, omdat de afgelopen jaren bij HMG het ene na het andere financiële lijk uit de kast viel: “De administratie was hier buitengewoon onoverzichtelijk. Er werden tegelijkertijd acht grootboeken bijgehouden en er moesten voortdurend onderlinge af- en bijboekingen worden gedaan. Er komt nu een centrale financiële administratie. Dat kan met veel minder mensen.”

    • Jaco Alberts