HMG schrapt 220 banen, 30 ontslagen

HILVERSUM, 9 JUNI. De Holland Media Groep (HMG), het bedrijf achter de tv-stations RTL4, RTL5 en Veronica, wil dertig medewerkers ontslaan. In totaal schrapt de onderneming 220 van de 600 arbeidsplaatsen.

Dat heeft president-directeur P. Porsius van HMG verklaard in een gesprek met deze krant. Ook de redactie van RTL-nieuws gaat fors bezuinigen, 8,6 miljoen gulden in twee jaar. Arbeidsplaatsen zullen daar echter niet verdwijnen. Vanmorgen is de ondernemingsraad van HMG ingelicht. Vanmiddag volgen de vakbonden, waarmee over een sociaal plan voor de vertrekkende medewerkers zal worden onderhandeld.

Voorzitter Gert van Brakel van de ondernemingsraad van HMG zegt in een eerste reactie “fel tegen gedwongen ontslagen” te zijn. De OR bezint zich op alternatieven. “Het is cijfermatig een gedegen stuk, maar je hebt te maken met menselijk kapitaal. Dat missen we in de plannen.”

De maatregelen maken deel uit van de grootscheepse sanering van het mediabedrijf die eerder dit jaar is aangekondigd. Porsius wil de winstgevendheid van het bedrijf verbeteren en verwacht dat met een kostenreductie van 41 miljoen gulden (op een totale kostenpost van 744 miljoen in 1997) in het jaar 2000 een winst voor belasting van 80 miljoen gulden kan worden behaald. Afgelopen jaar verdiende HMG slechts 6 miljoen gulden.

Een groot deel van de sanering gebeurt doordat HMG de afdeling die verantwoordelijk is voor faciliteiten als studio's en cameraploegen verzelfstandigt. Volgens Porsius bestaat voldoende belangstelling voor dit bedrijfsonderdeel. In een eerste reactie zei een woordvoerder van de FNV juist dat de vakbond betwijfelt of een verzelfstandigd facilitair bedrijf van HMG levensvatbaar zal zijn. Met de verzelfstandiging zijn 140 arbeidsplaatsen gemoeid. De ontslagen vallen in andere onderdelen van het bedrijf. Zo vallen tien ontslagen bij het eigen productiebedrijf van HMG, Holland Media House.

    • Jaco Alberts