Gestolen YPR's eerder gesignaleerd op BBC

DEN HAAG, 9 JUNI. De door de Serviërs gestolen YPR-voertuigen van het Nederlandse VN-leger zijn al medio maart door een ex-Dutchbatter gezien op de BBC-televisie. De ex-Dutchbatter nam contact op met Tweede-Kamerlid J. Hoekema (D66) die op zijn beurt de medewerker van staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) op de hoogte bracht.

Dat zei Hoekema gisteren in het tv-programma Nova naar aanleiding van de vorige week ontstane commotie over het opduiken van de gestolen pantserwagens. Hoekema zegt verbaasd te zijn over de laksheid waarmee Defensie met zijn mededeling is omgegaan. Hoekema: “Ik heb er nooit meer wat van gehoord, tot afgelopen donderdag, toen bekend werd dat er inderdaad Nederlandse voertuigen werden gebruikt bij de etnische zuiveringen in Kosovo.” Het Kamerlid M. Vos (GroenLinks) sprak van “cynisme ten top” van de Nederlandse regering. Een woordvoerder van het ministerie meldt dat er op 10 maart inderdaad contact is geweest tussen de medewerker van Hoekema en de medewerker van de staatssecretaris. Defensie heeft toen geprobeerd de beelden boven tafel te krijgen, maar kreeg slechts “zeer grofkorrelige beelden” te zien. Op basis daarvan concludeerde het ministerie dat het om “een tank en een vrachtwagen ging, en dus niet om een YPR”. Dat is aan Hoekema gemeld, aldus Defensie.

Enkele weken gelden kreeg Defensie echter steeds sterkere aanwijzingen dat de Serviërs het gestolen materieel daadwerkelijk ingezet zouden hebben. “We waren daarom ook geenszins verbaasd door de uitzending van Nova van vorige week. Wij wisten wat zij wisten”, aldus de woordvoerder.

Sinds de YPR's in 1995 door de Bosnische Serviërs van generaal Mladic uit de Nederlandse enclave in Srebrenica werden ontvreemd, heeft Defensie altijd gevreesd dat de Serviërs ze zouden inzetten in hun strijd. Van de achttien gestolen voertuigen zijn er inmiddels elf teruggevorderd, waarvan één total loss. De overige zeven - waarvan 6 YPR's van het type zoals herkend door de ex-Dutchbatter, en een bergingsvoertuig - zijn nog in handen van de Serviërs. Vanavond spreekt de Tweede Kamer met minister Voorhoeve (Defensie) over de situatie in Kosovo.