FIFA-baas begint na WK; Blatter volgt Havelange op als voorzitter

PARIJS, 9 JUNI. Sepp Blatter is gisteren gekozen als voorzitter van de wereldvoetbalfederatie FIFA. In Parijs kreeg de 62-jarige Zwitser in de eerste stemronde veruit de meeste steun, waarna zijn Zweedse tegenstrever Lennart Johansson besloot zich terug te trekken voor de tweede stemronde. Blatter volgt Joao Havelange op die op 13 juli, een dag na de WK-finale, na 24 jaar afscheid neemt als voorzitter.

Van de 191 afgevaardigden op de FIFA-vergadering stemden er 80 op Johansson en 111 op Blatter. Dat was onvoldoende voor de vereiste tweederde meerderheid. Voor UEFA-voorzitter Johansson was de stemverhouding aanleiding de eer aan zichzelf te houden. Na afloop kon de Zweed zijn teleurstelling maar moeizaam verbergen. “Veel mensen die mij hun stem hadden toegezegd, hebben niet op mij gestemd”, zei Johansson, die vooraf rekende op de steun van vooral de Afrikaanse en Europese afgevaardigden.

Johansson blijft als vice-voorzitter verbonden aan de FIFA. Hij verklaarde Blatter de komende jaren te steunen, maar tegelijkertijd vast te houden aan zijn eigen standpunten. Een eerlijke verdeling van macht en kapitaal staat daarbij centraal. Volgens Johansson kwam het beleid van Havelange tot stand in achterafkamertjes en hadden de aangesloten bonden onvoldoende zicht op de gang van zaken in het hoogste bestuursorgaan.

Blatter beschuldigde Johansson vorige week nog van onoirbaar gedrag, maar prees zijn tegenstrever gisteren na afloop als “een formidabel opponent”. De Zwitser dankte zijn overwinning aan de steun die hij ontving van de Midden- en Zuid-Amerikaanse landen, en van vertegenwoordigers uit Azië. Zij prezen Blatter als een loyaal uitvoerder van het beleid dat Havelange de afgelopen 24 jaar uitstippelde.

Tanzania wierp zich gisteren op als kandidaat voor de organisatie van het WK in 2006. Eerder meldden zich al Duitsland, Engeland en Zuid-Afrika aan bij de FIFA. De nationale bond van Tanzania stelde voor om de titelstrijd over acht jaar te verdelen over zestien Afrikaanse landen. Vorig jaar stemde de FIFA in met een grensoverschrijdende organisatie door het WK van 2002 aan Japan en Zuid-Korea toe te wijzen.