Dictator van Nigeria overleden

LAGOS, 9 JUNI. De junta van Nigeria heeft vanochtend de stafchef van de strijdkrachten, generaal-majoor Abdusalam Abubakar, naar voren geschoven als de nieuwe sterke man van het land. De benoeming van Abubakar tot president komt nog geen 24 uur na de plotselinge dood van dictator Sani Abacha, die gisterochtend op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed.

Abacha was de laatste jaren de paria van de internationale gemeenschap wegens zijn autoritaire bestuursstijl en regelmatige schending van de rechten van de mens in zijn land. Hij was een zeer behendig machtspoliticus, maar vervreemdde de laatste jaren steeds meer van zijn naaste omgeving. Potentiële rivalen binnen de militaire leiding werden buitenspel gezet door hen te beschuldigen van couppogingen en hen achter gesloten deuren te veroordelen tot langdurige gevangenisstraffen. Ook oppositionele politici en vakbondsleiders verdwenen in de gevangenis of werden geëxecuteerd. Maar gezien de olierijkdom van zijn land, is er door de buitenwereld nooit effectieve pressie op hem uitgeoefend, bijvoorbeeld door middel van een economische boycot.

Generaal Abubakar legde vanochtend in de hoofdstad Abuja de eed op de Koran af ten overstaan van de regerende militaire raad en de voorzitter van het Hooggerechtshof. Vanochtend noemde hij zijn benoeming een persoonlijke uitdaging. “Alle hens moet aan dek om deze natie vooruit te helpen”, aldus Abubakar.

Abubakar, die carrière heeft gemaakt binnen de strijdkrachten en niet eerder een politieke functie heeft bekleed, beloofde binnenkort de natie toe te zullen spreken, maar vooralsnog repte hij met geen woord over de presidentsverkiezingen die zijn overleden voorganger voor deze zomer had aangekondigd. Die zouden de terugkeer naar een burgerbestuur moeten inluiden.

Abacha was echter de enige kandidaat, hetgeen er op duidde dat hij aan de macht wilde blijven, maar dan als burger. Ook was hij begonnen met zuiveringen in het leger, gericht tegen potentiële tegenstanders, met name uit het zuiden. Abacha was, net als zijn opvolger Abubakar, afkomstig uit het noorden van Nigeria.

Met de snelle opvolging van Abacha willen de militaire machthebbers in Nigeria voorkomen dat het land verder in de greep raakt van politieke onrust en etnische spanningen. Toen het bericht van het overlijden van generaal Abacha gisteren wereldkundig werd gemaakt en nog niets bekend was over zijn opvolging, werd door dissidenten in het buitenland de hoop uitgesproken op democratische veranderingen en herstel van de rechten van de mens. De toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Wole Soyinka, die Nigeria vier jaar geleden ontvluchtte, noemde de dood van Abacha “een geweldige kans” voor zijn land om terug te keren op het pad van de democratie. Vanuit verschillende Westerse hoofdsteden kwamen soortgelijke reacties.

Generaal Abacha greep in 1993 de macht in Nigeria toen Moshood Abiola, een Yoruba uit het zuiden van het land, de vrije verkiezingen dreigde te winnen. Abiola zit sindsdien in de gevangenis.

Abacha werd gisteravond al na zonsondergang in zijn geboorteplaats Kano begraven. Duizenden Nigerianen waren op de plechtigheid afgekomen, gade geslagen door een grote troepenmacht. Nergens in het land werd gisteren melding gemaakt van incidenten. (AFP, Reuters, AP)