Crimineel Kröger hangt zich op in cel

ROTTERDAM, 9 JUNI. De 41-jarige Duitse crimineel Stefan Kröger heeft zich afgelopen zondagavond opgehangen in zijn cel in Antwerpen. Dit heeft het Antwerpse parket gisteren bekendgemaakt. Kröger, die als zeer vlucht- en vuurwapengevaarlijk bekend stond, baarde opzien toen hij op 15 oktober vorig jaar samen met medegedetineerde Koos van Tamelen

ontsnapte uit de Mesdagkliniek in Groningen. De ontsnapping bracht minister van Justitie Sorgdrager in politieke problemen. Ambtenaren van het ministerie hadden haar niet op de hoogte gebracht van de overplaatsing van Kröger van een zwaarbewaakte gevangenis in Vught naar de TBS-kliniek in Groningen. Het ministerie liet Kröger in de Mesdagkliniek opnemen na een wekenlange hongerstaking van de Duitse crimineel. In mei dit jaar werd Kröger in België veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor een overval die hij met Van Tamelen pleegde op een ziekenfondskantoor in Antwerpen, enkele dagen na hun ontsnapping uit de Mesdagkliniek. Dit vonnis werd vorige week door het Antwerpse gerechtshof in hoger beroep bekrachtigd. Het vonnis maakte uitlevering aan Nederland mogelijk. De Belgische autoriteiten hadden de uitleveringsprocedure inmiddels in gang gezet.In de gevangenis in Antwerpen gold voor Kröger een bijzonder bewakingsregime. Onder dit regime worden gevangenen ieder kwartier gecontroleerd. Zondagavond om 18.55 uur werd Kröger voor de laatste keer levend gezien. Om 19.10 uur bleek hij zich met een ceintuur te hebben opgehangen aan de tralies van zijn cel. De ceintuur hoorde bij het gevangenistenue van Kröger.

De directie van de Antwerpse gevangenis ziet in de zelfmoord geen aanleiding het bewakingsregime te hierzien. Volgens adjunct-directeur L. de Longueville zijn zelfmoorden als die van Kröger niet te vermijden: “Als ze hun riem niet gebruiken, dan nemen ze wel een stuk van hun laken.”

Over de motieven voor de zelfmoord tast de directie van de gevangenis in het duister. Kröger werd iedere week door een psychiater behandeld, nadat hij in januari dit jaar opnieuw in hongerstaking was gegaan. Deze heeft vorige week niets opmerkelijks geconstateerd, aldus de directie van de Antwerpse gevangenis.