Coupplegers in Bissau onder vuur

BISSAU, 9 JUNI. In Bissau, de hoofdstad van de vroegere Portugese kolonie Guinee-Bissau, heeft vanochtend het regeringsleger beschietingen uitgevoerd op twee door opstandelingen bezette kazernes. In een van de kazernes brak brand uit. Volgens een journalist van de radiozender van Bissau vielen gisteren bij gevechten dertig doden. Regeringstroepen van de garnizoenen in Mansoa en Ingere zijn gisteren naar de hoofdstad opgerukt.

De militaire rebellie tegen president João Bernardo Vieira begon zondagochtend en wordt geleid door Ansumane Mane, die zes maanden geleden werd ontslagen als legerleider naar aanleiding van een onderzoek naar wapensmokkel. Hij werd pas zaterdag officieel vervangen. Zijn ontslag vormde waarschijnlijk de aanleiding voor de couppoging.

Het is onduidelijk hoeveel steun de couppoging geniet bij de oppositie. De regeringspartij PAIGC riep de oppositie op de rebellie “duidelijk te veroordelen”.

De Europese Unie heeft de rebellie krachtig veroordeeld. Ook de VS veroordeelden gisteren de “poging tot staatsgreep tegen de democratisch gekozen regering”.

President Vieira kwam in 1980 door middel van een staatsgreep aan de macht en veranderde Guinee-Bissau in een republiek naar socialistisch model. In 1991 besloot het Centraal Comité van de regeringspartij tot de introductie van een meer-partijenstelsel. In 1994 werd Vieira in algemene verkiezingen gekozen tot president. (AFP, Reuters)