CAO-gesprek verzekeringen afgebroken

ROTTERDAM, 9 JUNI. De vakbonden hebben de onderhandelingen over een nieuwe CAO bij de commerciële verzekeraars afgebroken. Na de achtste overlegronde was volgens woordvoerders van De Unie en FNV Bondgenoten geen enkele voortgang geboekt. Vanaf maandag gaan de bonden hun leden raadplegen over de ontstane impasse. Als eerste actiemiddel denken zij aan het verzamelen van handtekeningen.

De onderhandelingen zitten vooral vast op de herziening van de pensioenen. De verzekeraars willen van een stelsel van eindloon naar middelloon. Het opbouwpercentage dat zij daarvoor in gedachten hebben is volgens de bonden te laag. Ook is er onenigheid over omzetting van de VUT in een pre-pensioen en over de pensioenleeftijd. De verzekeraars willen naar een richtleeftijd van 62,5 jaar, terwijl de gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland op 61,3 jaar ligt. Verder zijn de bonden, die 3,75 procent loonsverhoging eisen, verbolgen over het feit dat er nog geen loonbod van de werkgevers op tafel ligt. Volgens onderhandelaar M. Slotboom van FNV Bondgenoten houden de werkgevers aan de nieuwe pensioenregeling besparingen over die oplopen tot 6 procent.

De werkgevers zijn “zeer verbaasd” over de stap van de bonden. “Wij hadden juist de indruk dat wij elkaar op het gebied van de pensioenen en de werkgelegenheid dicht waren genaderd”, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.