Buurgemeenten in actie tegen groei van gemeente Den Haag

DEN HAAG, 9 JUNI. Ongeveer honderd bewoners uit vijf buurgemeenten van Den Haag hebben vanmorgen korte tijd bij het provinciehuis van Zuid-Holland geprotesteerd tegen de uitbreiding van de hofstad ten koste van hun grondgebied. De actievoerders uit Voorburg, Rijswijk, Leidschendam, Nootdorp en Pijnacker presenteerden een petitie met tien argumenten tegen de annexatie.

Zij overhandigden deze aan gedeputeerde H. van der Goot (bestuurlijke zaken, VVD), voorafgaand aan een overleg van Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland over de kwestie.

Volgens de betogers is het uitbreiden van Haags grondgebied geen oplossing voor de financiële problemen van de stad. Het financiële voordeel van de gebiedsuitbreiding noemen ze minder dan een druppel op de gloeiende plaat.

Den Haag kampt al jaren met een groot tekort op de begroting en dat komt voor een deel doordat de stad teveel uitgeeft aan verkeerde (prestige-)projecten, analyseert actiewoordvoerster J. de Ridder. Als voorbeeld noemt ze het tramtunnelproject in de Haagse binnenstad en een overdekte skihal bij schaatscentrum De Uithof.

“Dat zijn geen oplossingen voor de Haagse problemen als vergrijzing, de enorme werkloosheid en de grote concentratie etnische minderheden. Annexatie helpt ook niet, omdat mensen met gezinnen dan vooral naar de buitenwijken - nu randsteden - trekken. De binnenstad is daar dan nog steeds niet mee geholpen”, zegt De Ridder.

Voor Van der Goot komen de standpunten niet als een verrassing. “We houden in het overleg rekening met de mening van deze actievoerders, maar ze zeggen niets nieuws. Ook ben ik niet bepaald onder de indruk van de opkomst. Als een bestuurder moet je bovendien verder kijken dan de dag van vandaag.”

Vorige week bleek dat de provincie verwacht dat de voorgestelde grenscorrecties tussen Den Haag en de vijf randgemeenten in werking treden op 1 januari 1999. Het annexatieplan bestaat uit het inlijven door Den Haag van de Vinex-locaties Ypenburg en Leidschenveen en het industrieterrein Forepark (nu Leidschendam). Ook een deel van Wateringseveld (Wateringen) gaat naar de Hofstad. Een corridor via de gemeenten Rijswijk en Voorburg moet zorgen voor een verbinding van de nieuwe gebieden met Den Haag. (ANP)