Bladeren

TECHNOLOGY REVIEW

Technologie op zichzelf heeft geen waarde, maar wel de toepassing er van. Bij Xerox weten ze er alles van sinds het moment dat een team van antropologen in 1982 met video-opnames aantoonde dat twee gebruikers er een uur lang niet in slaagden om met behulp van de gebruiksaanwijzing een nieuw type kopieerapparaat dubbelzijdige kopieën te laten maken. Toen de opname vertoond werd in de bestuurskamer was de reactie even voorspelbaar als ondoordacht. Het topmanagement noemde de gebruikers technologische onbenullen, tot de antropologen onthulden dat de acteurs in de video-opname twee bekende computerdeskundigen waren.

Vanaf dat moment kon het Palo Alto Research Centre van Xerox geen kwaad meer doen bij het topmanagement, en werd de chef van de onderzoekers, John Seely Brown, opgenomen in de directie. Overigens hadden Brown en zijn mensen voor dat gedenkwaardige moment al een paar uitvindingen gedaan die nu gemeengoed zijn in elk kantoor, zoals de digitale muis, en de laser printer.

In het research-laboratorium van Xerox werken 250 technici en wetenschappers. Het resultaat van de eerder genoemde video-opnames was dat de schriftelijke handleiding met honderden verschillende fout-coderingen bij het apparaat in kwestie plaatsmaakte voor een display waarop precies te zien valt waar zich een mankement voordoet. Op die manier, concludeert het blad zijn de onderzoekers van Xerox er in geslaagd om de barrière tussen research en development te slechten. Technology Review verschijnt eens per twee maanden.

    • Herman Frijlink