Belgrado noemt sancties EU 'onbegrijpelijk en raar'

BELGRADO, 9 JUNI. De economische sancties van de Europese Unie tegen Servië zijn “onbegrijpelijk en politiek gemotiveerd”. Dat schreef gisteren het Joegoslavische persbureau Tanjug in een commentaar.

Volgens Tanjug is het eveneens “onbegrijpelijk” en bovendien “raar” dat de Europese Unie Montenegro van de sancties uitzondert en alleen Servië wil treffen. Tanjug beschuldigde de Europese Unie van het accepteren van “transparente verhalen over zogenaamde etnische zuivering” in Kosovo.

“Het is vreemd dat de EU nergens melding maakt van Albanië, de plek waar terroristen hun opleiding krijgen en waar dagelijks pogingen worden ondernomen om wapens naar Kosovo te smokkelen. Het feit dat de Albanese regering slechts het gebouw controleert waarin ze zelf zetelt vermindert geenszins haar verantwoordelijkheid voor het opstoken van het terrorisme in Kosovo”, aldus Tanjug.

De Servische autoriteiten hebben gisteren diplomaten uit naar schatting veertig landen in Kosovo een rondleiding gegeven door gebieden waar de Servische politie, het leger en speciale eenheden de afgelopen weken zijn opgetreden tegen 'Albanese terroristen'.

De diplomaten mochten niet zelf hun route bepalen maar moesten zich, strak geëscorteerd, houden aan het reisschema van hun gastheren.

De Serviërs trachtten tijdens de reis de diplomaten ervan te overtuigen dat de uitgebrande huizen van Albanezen door de inwoners zelf in brand waren gestoken. In andere huizen waren mijnen gelegd, waarna de Serviërs zich 'gedwongen hadden gezien' granaten op de huizen af te vuren om de mijnen tot ontploffing te brengen, zo werd de diplomaten verteld.

In Tirana heeft de 'premier' van de door de Albanezen eenzijdig uitgeroepen (maar door niemand erkende) 'Republiek Kosovo', Bujar Bukoshi, gezegd dat “de helft tot eenderde” van de bevolking van Kosovo “zich voorbereidt op gewapend verzet” tegen de Servische overheersing van Kosovo. Het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK), zo zei Bukoshi, moet worden geaccepteerd “als resultaat van een agressieve Servische politiek”.

Bukoshi pleitte gisteren voor een NAVO-interventie in Kosovo, als “enig middel” om een eind te maken aan de Servische repressie. De Joegoslavische president, Slobodan Miloševic, zo betoogde hij, “begrijpt uitsluitend de taal van geweld”. “Als de internationale gemeenschap vasthoudt aan de politiek van de retoriek, zijn bloedbaden en genocide onvermijdelijk”, aldus Bukoshi. (Reuters, AFP)