Bankenfusie 68 mld waard; Wells Fargo en Norwest gaan fuseren

Door onze correspondent NEW YORK, 9 JUNI. De banken Wells Fargo en Norwest willen gaan fuseren. Met deze transactie is een bedrag gemoeid van 34 miljard dollar of 68 miljard gulden. Dat hebben de bedrijven gisteren aangekondigd.

Wells Fargo en Norwest zullen samengevoegd de elfde bank van de Verenigde Staten worden met een balanstotaal van 191 miljard dollar, 90.000 werknemers en 20 miljoen klanten. De banken zijn respectievelijk actief aan de westkust en in het noordwesten. De nieuwe bank zal Wells Fargo & Company heten en gevestigd zijn in San Francisco, Californië.

Beide banken bieden een scala van bankdiensten, zoals tegoeden, hypotheken, diverse soorten kredietfaciliteiten en verzekeringen. Vooral de aanwezigheid in het Amerikaanse westen is significant maar Norwest, afkomstig uit Minneapolis, biedt al diensten door het gehele land.

Aandeelhouders van Wells Fargo ontvangen tien aandelen Norwest voor elk aandeel Wells Fargo. Uiteindelijk zal iets meer dan de helft van het nieuwe Wells Fargo in handen komen van de huidige Wells Fargo-aandeelhouders. Topman Paul Hazen van Wells Fargo wordt voorzitter van de raad van bestuur van de nieuwgevormde bank, terwijl Richard Kovacevich de dagelijkse topman (chief executive officier en president) zal worden.

“Onze gecombineerde bankactiviteiten zullen qua marktaandeel in de top vier zitten in 16 van de 21 staten in het middenwesten en westen waar wij actief zijn”, aldus topman Kovacevich. “We zullen het grootste aantal servicefilialen hebben in het gehele land. Wells Fargo's leiderspositie in het gebruik van alternatieve kanalen is een uitstekend complement voor Norwests leiderschap op het gebied van filiaaldiensten.”

De fusie wordt waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar voltooid. De banken verwachten geen grote bezwaren van toezichthoudende instanties. De kosten van de fusie bedragen 950 miljoen. Samenvoeging zal besparingen opleveren van 650 miljoen dollar per jaar, te beginnen in het derde jaar na de fusie. Vanwege mogelijke millenniumproblemen hebben de banken besloten hun systemen pas na 1 januari 2000 samen te voegen.

Analisten prezen de combinatie van Wells Fargo en Norwest, al denken sommigen dat de verschillende bedrijfsculturen nog moeilijkheden op kunnen leveren. De fusie is de zoveelste mammoetbankfusie van de laatste maanden. Eerder dit jaar gingen Citicorp en Travelers samen in een transactie van 70 miljard dollar, NationsBank en BankAmerica (60 miljard) en BancOne en First Chicago (29 miljard). Wells Fargo was in het recente verleden in onderhandeling met US Bancorp maar dat leidde tot niet overeenstemming.

Wells Fargo en Norwest hebben de laatste jaren tegengestelde resultaten laten zien. De roemruchte bank verslikte zich in 1996 bijna in de vijandige overname van First Interstate Bancorp uit dezelfde staat voor 11,3 miljard dollar. De vijandschap werd per ongeluk ook na de overname doorgezet en eindigde in chaos. Behalve talloze ontslagen en filiaalsluitingen waar het personeel de dupe van werd, raakten tegoeden van clienten zoek en maakte de bank onbegrijpelijke fouten met de hoogte van chequebedragen en andere transacties. Norwest is echter een lieveling van Wall Street.