Artistiek asiel voor beeld

GENÈVE, 9 JUNI. In 1760 verhuisde de Franse dichter Voltaire van Genève naar het Franse Ferney nadat hij in onmin was geraakt met de bewoners van de Zwitserse stad. Ruim twee eeuwen later adopteert Ferney het beeld De Kus van de Zwitserse beeldhouwer Vincent Kesselring, dat door de Zwitsers door middel van een referendum als aanstootgevend en ongepast werd betiteld.

Het ruim 3,5 meter hoge, wit marmeren beeld van een gepassioneerd kussend paar werd door 66 procent van de kiezers in het Calvinistische Genève afgekeurd. Het stadsbestuur had eerder besloten de kunstenaar geen toestemming te geven het standbeeld binnen de stadsgrenzen te plaatsen. Toen deze de bevolking opriep zich tegen de beslissing uit te spreken, gingen de autoriteiten over tot het uitschrijven van een referendum.

De Franstalige krant Tribune de Genève prees de tegenstemmers voor het verkiezen van regelgeving boven spontaniteit. “Dit weekeinde hebben we dit soort misbruik van de democratie vaarwel gezegd”, schreef de krant triomfantelijk. Het Franse Ferney heeft zich ondertussen ontfermd over het aanstootgevende beeld. De plaatselijke autoriteiten verklaarden De Kus artistiek asiel te hebben verleend 'in de geest van tolerantie, die gekoesterd werd door Voltaire en die Ferney zo na aan het hart ligt.' (Reuters)