Zwitserse kunstenaar Dieter Roth overleden

SOLOTHURN, 8 JUNI. De Zwitserse kunstenaar Dieter Roth is zaterdag in zijn woning in Basel op 68-jarige leeftijd overleden aan een hartkwaal. Dit heeft zijn vriend André Kamber - oud-directeur van het kunstmuseum in Solothurn - meegedeeld.

Roth, die in 1930 in Hannover werd geboren als Karl-Dietrich Roth, signeerde zijn werk met Diter Rot of met DR. Hij begaf zich op uiteenlopende terreinen van de kunst: hij schreef poëzie, essays, 'stupidogrammen' en novellen, maakte schilderijen, objecten, 'negatieve beelden', stempelbeelden en tekstcollages, componeerde muziek en maakte films.

Voor zijn objecten gebruikte ook wel eetbare materialen als kwark, kaas en chocolade. Zo maakte hij in 1969 een Badkuip voor Ludwig, een zinken bad met zestig Beethovenbustes van glazuur, chocola en vet.

Roth werd verder bekend door zijn experimenten met schimmel- en rottingsprocessen waarbij hij etenswaren als materiaal gebruikte.

In zijn veelzijdige werk nam het experiment een belangrijke plaats in, evenals ironie en spot. Critici omschreven het als van een sprankelende originaliteit met 'experimentele respectloosheid'. In Rot(h)s aan concrete poëzie verwante werken valt op dat hij het woord in sterke mate als beeldmiddel, als object gebruikt. De pagina's in zijn vaak met de hand gemaakte boeken zijn verschuifbaar of van gleuven voorzien, waardoor bij het bladeren een verrassende wisseling van patronen ontstaat. In zijn grafiek nam hij vaak één thema als uitgangspunt dat hij vervolgens in een serie werken in allerlei vorm- en kleurvariaties liet terugkeren.

Roth verhuisde tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Zwitserland.

Na zijn opleiding als graficus richtte hij in 1953 samen met Eugen Grominger het legendarische kunstblad Spirale op. In 1957 vestigde hij zich in Reykjavik op IJsland. In 1968 werd hij docent aan de kunstacademie in Düsseldorf. Hij verbleef ook vaak in de Verenigde Staten. (DPA/ANP)