Zapman

Niemand vraagt mij of we wereldkampioen worden. Ik zeg ja, we worden wereldkampioen. We worden wereldkampioen, zeg ik, en ik zeg dat niet omdat het me zo vaak gevraagd is dat ik maar ja zeg om er van af te zijn. Want niemand heeft mij gevraagd of we wereldkampioen worden. Maar luister wat ik zeg.

Als alle koppen één kant op staan, kunnen Nederlanders alles. Op de tanden bijten, de schouders eronder. Waar dacht u dat de dijken vandaan kwamen die dit verzopen land al eeuwen drooghouden? Alle koppen één kant op. Met de juiste mentaliteit bereik je alles.

Het is een meesterzet geweest van Hiddink: drie oude rotten uit het vak het eigenlijke trainingswerk laten doen. Neeskens, Rijkaard en Koeman, die jochies kijken huizenhoog tegen ze op. Ja, we worden wereldkampioen, let op mijn woorden. En nog iets, nu ik toch bezig ben: nog voor de eeuwwisseling zal het probleem van de kale mannen zijn opgelost.

Niet door zalfjes, hormoonpreparaten of haartransplantaties. Maar door de juiste mentaliteit. Nog even en iedereen wil er bijlopen als Marco Pantani. Hoe hartverscheurend hij met zijn tempoversnellingen de Giro d'Italia won. Olifantje wordt hij liefdevol genoemd, vanwege zijn grote oren en het kale hoofd dat ertussen zit. Nog even en we zullen geen gezeik meer horen over jij kaal en ik lekker niet. Weg met de toupetjes. Lang leve de flaporen. Pantani's ploeggenoten hebben zich al kaalgeschoren, uit solidariteit. Half Milaan gaat zich kaalscheren, ze willen allemaal op Pantani lijken. Straks Amsterdam ook. Ik begin alvast, gelukkig heb ik flaporen, ze staan niet zo ver uit als die van Pantani, maar toch. Ook heb ik een kale plek, niet zo'n grote als Pantani heeft, maar toch. Pantani dat is je ware. Eén keer heeft hij een pruik opgezet, een donkere met krulletjes, na dat zware ongeluk. Hij schaamde zich niet voor zijn kale kop, maar voor zijn conditie. Hij kwam een tijd lang amper vooruit en niemand mocht weten dat hij het was. Zijn schouders eronder. Stampen in het peloton tot hij weer op krachten was. Daar ging de pruik.

Kaal wordt mooi. De haartransplantatie van Dick Advocaat, pijn en moeite voor niets geweest. Straks kan hij de tondeuse pakken om het zorgvuldig opgekweekte dosje er weer van af te scheren.

    • Hans Aarsman