'VS zetten sarin in tegen eigen deserteurs'

WASHINGTON, 8 JUNI. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN en het blad Time Magazine heeft het Amerikaanse leger ten tijde van de Vietnam-oorlog het zenuwgas sarin gebruikt tegen Amerikaanse deserteurs. Dit zou zijn gebeurd in september 1970 bij de geheime operatie Tailwind, gericht tegen een kamp in het aan Vietnam grenzende Laos.

CNN en Time baseren zich onder andere op de getuigenis van admiraal Thomas Moorer, voormalige stafchef van het Amerikaanse leger. Hij zegt dat operatie Tailwind bedoeld was om Amerikaanse deserteurs uit te schakelen. Volgens Moorer, die zijn verklaring niet voor de camera wilde doen, had de operatie plaats met goedkeuring van president Nixon en viel ze deels onder verantwoordelijkheid van de CIA. Melvin Laird, minister van Defensie ten tijde van operatie Tailwind, verklaarde “niet tegen te spreken wat admiraal Moorer over dit onderwerp te zeggen heeft”. Henry Kissinger, Nixons veiligheidsadviseur, wilde niet op het bericht reageren.

CNN en Time citeren ook pelotonleider Van Buskirk, die vertelt dat hij orders had om iedereen te doden, ook Amerikaanse deserteurs. Het aantal gedode deserteurs schat hij op twintig.

Een woordvoerder van het Pentagon verklaarde gisteren dat “we geen historisch bewijsmateriaal hebben dat we ooit zenuwgas in Vietnam hebben gebruikt, of dat we operaties hebben opgezet tegen deserteurs.” (AP, Reuters)