Van Baalen verrassing bij NK dressuur

NIJMEGEN, 8 JUNI. Coby van Baalen is de belangrijkste exponent van een nieuwe lichting dressuurtalent. De amazone uit Brakel verraste gisteren bij de nationale titelstrijd in Nijmegen met haar derde plaats. Achter Anky van Grunsven, die met Bonfire haar negende landstitel behaalde, en Ellen Bontje met Silvano N.

Van Baalen stelde haar kandidatuur voor de Wereldruiterspelen. Bondscoach Jürgen Koschel nam haar op in de voorlopige selectie, die hij na de wedstrijden in Arnhem en Rotterdam van acht tot vier zal reduceren. “Het jaar is nog lang”, zei Van Baalen. “Als ik geluk heb en mijn paard gezond blijft, heb ik een reële kans om mee naar Rome te gaan”, pareerde de nieuwkomer.

Dat paard, Olympic Ferro, kreeg een hartelijk welkom in de dressuurtop die dringend aan verbreding toe was. “Een goed karakter, heel leergierig”, aldus zijn berijdster. De goede prestatie was voor haarzelf geen verrassing. Het moment waarop was dat wel. De dekhengst is net terug van een blessure. “Er zit nog voldoende rek in. Bovendien is het paard pas elf jaar.”

Dat Van Baalen nog bij lange na niet aan wereldtopper Van Grunsven en evenmin aan Bontje kon tippen, bleek ook op park Brakkenstein. Van Grunsven koos voor de afsluitende kür toch voor Bonfire, daar waar ze eigenlijk haar tweede paard Partout een kans had beloofd. Haar gevoel besliste anders. Bonfire had zowel de Grand Prix (vrijdag) als de Grand Prix Special (zaterdag) gewonnen. “Dan kun je hem niet plots op stal zetten en zeggen: nou, doei”, vond de winnares. Dus moet Partout, met twee tweede plaatsen de beoogde opvolger, nog even geduld hebben.

Van Grunsven was ook blij met de opkomst van Van Baalen. “We moeten ook aan Rome denken. Hoe meer talent erbij komt, hoe beter dat voor onze sport is.”

Uit de acht namen in zijn voorlopige selectie vormt bondscoach Köschel na de wedstrijden in Arnhem en Rotterdam het definitieve kwartet voor de Wereldruiterspelen. Hij selecteerde Anky van Grunsven, Ellen Bontje, Coby van Baalen, Imke Bartels, Leida Strijk, Alex van Silfhout en het echtpaar Sven en Gonnelien Rothenberger. (ANP)