Utah Jazz geen partij voor Chicago Bulls

ROTTERDAM, 8 JUNI. De Utah Jazz is in de derde wedstrijd van de NBA Finals tegen de zwaarste nederlaag in de clubhistorie opgelopen. De Jazz werd gisteravond in United Center in Chicago vernederd door de Chicago Bulls, 96-54 (49-31). Michael Jordan werd topscorer met 24 punten.

De marge van 42 punten was de grootste in de NBA Finals sinds de nederlaag met 35 punten van Washington tegen Seattle in 1978. De 54 punten waren de laagste score door een club in de NBA sinds de invoering van de 24 seconden schotregel in het seizoen 1954/55. Dat oude record stond op naam van de Indiana Pacers, de club van Rik Smits die in het afgelopen seizoen in San Antonio tegen de Spurs 55 punten bijeenschoot.

Het fiasco van Utah tekende zich laat in het tweede kwart van twaalf minuten af. De Jazz opende goed. Karl Malone maakte zijn eerste zes schoten en eindigde met 22 punten. “Diep in het tweede kwart braken we ons vrij”, zag Bulls-coach Jackson. “We werden levend verslonden”, treurde zijn collega Sloan van Utah.

Het schotpercentage van de Bulls lag op 49 procent (37 op 76), van de Jazz op 30 procent (21-70). Ook onder de borden waren de Bulls oppermachtig, 50-38 in rebounds. Utah leed 26 keer balverlies waaruit de Bulls 22 punten scoorden. In het vierde kwart kwam Jordan niet terug op de vloer. Bij Utah werd Malone op de bank gehouden.

Voor de Bulls die na de kampioenschappen in 1991, '92, '93, '96 en '97 op jacht zijn naar de zesde titel in de jaren negentig, betekende de overwinning met 42 punten de grootste in vijf jaar NBA Finals. Het oude record stond op 33 punten in 1992 tegen de Portland Trail Blazers.

Chicago Bulls kwam in de finale van de NBA na een 4-3 overwinning op de Indiana Pacers, Utah Jazz was in de andere halve finale te sterk voor Los Angeles Lakers.