Uitzendconcern Start ziet omzet met 21 procent krachtig groeien

ROTTERDAM, 8 JUNI. Uitzendconcern Start behaalde in 1997 21 procent meer omzet. De winst steeg met 11 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van Start, dat vanmiddag is gepubliceerd.

De omzet steeg naar 1,9 miljard gulden. De winst kwam uit op 34,9 miljoen. De omzetgroei van 21 procent is iets hoger dan het gemiddelde in de uitzendbranche (19 procent). Toch profiteert Start minder van de hausse in de uitzendbranche dan (beursgenoteerde) branchegenoten als Unique en Randstad, die hun winst in 1997 op wisten te schroeven met respectievelijk 33 en 24 procent.

Start slaagde er wel in z'n marktaandeel te behouden. Op het gebied van uitzenden neemt Start een tweede plaats in, na Randstad. Het concern is marktleider op het gebied van detacheren. Het aantal detacheringen, waarbij werknemers voor langere tijd bij een bedrijf worden ondergebracht, steeg met 45 procent tot 9.000. In totaal bemiddelde Start vorig jaar in 250.000 tijdelijke banen, een toename van 19 procent.

De markt voor flexibel werk zal in 1998 met zo'n 15 procent groeien, verwacht Start. Vooruitlopend op de invoering van de wet Flexibiliteit en Zekerheid, op 1 januari 1999, rekent Start erop dat werkgevers meer gebruik zullen maken van uitzendwerk. Op 1 januari vervalt de verplichting voor inlenende bedrijven om uitzendkrachten na verloop van tijd in vaste dienst te nemen.

In de uitzend-CAO hebben werkgevers en werknemers afgesproken dat uitzendkrachten die 18 maanden bij dezelfde inlener of 36 maanden bij verschillende inleners hebben gewerkt een vaste aanstelling krijgen bij het uitzendbureau. Start verwacht hierdoor in 1998 al enige duizenden uitzendkrachten een vast dienstverband aan te kunnen bieden.

Het reguliere personeelsbestand van Start groeide in 1997 met 20 procent tot ruim 3.400 werknemers. Het aantal vestigingen groeide van 350 naar meer dan 400. De uitzendbureaus van Start maken meestal deel uit van vestigingen van de Arbeidsvoorziening (arbeidsbureaus).

Start verwacht dit jaar veel van het samenwerkingsverband met branchegenoot Vedior en de Arbeidsvoorziening in het begin april opgerichte reïntegratiebedrijf ASV Diensten. In ASV Diensten bundelen de drie hun activiteiten voor de in-, door- en uitstroom van werknemers. ASV Diensten verwacht dit jaar een omzet van 280 miljoen gulden.