Tudjman roept Zubak tot de orde

ZAGREB, 8 JUNI. Franjo Tudjman is nog steeds de baas van de Kroaten in Bosnië. Onder druk van de Kroatische president heeft Krešimir Zubak, namens de Bosnische Kroaten co-president van Bosnië, afgezien van zijn plan een nieuwe partij te vormen.

Zubak kondigde een week geleden de oprichting aan van een nieuwe partij van de Kroaten in Bosnië. Dat betekende een breuk in de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), het Bosnische filiaal van de gelijknamige, door Tudjman geleide Kroatische regeringspartij. Zubak zei dat de Bosnische HDZ wordt geleid door corrupte lieden die weigeren het vredesakkoord van Dayton uit te voeren. De HDZ in Bosnië wordt sinds midden mei geleid door de ultra-nationalist Ante Jelavic.

Zaterdag dwong Tudjman Zubak in een zes uur durend gesprek in Zagreb, dat ook werd bijgewoond door Ante Jelavic, af te zien van de oprichting van de nieuwe partij. In ruil krijgt Jelavic als HDZ-voorzitter drie plaatsvervangers onder zich, van wie er twee bondgenoten van Zubak zullen zijn.

Na het gesprek verliet Zubak Zagreb zonder enig commentaar; hij liet het aan een van Tudjmans assistenten over om het resultaat van het overleg wereldkundig te maken. Jelavic van zijn kant zei tevreden dat Zubak “zijn plaats in de HDZ voor het moment heeft gered”. Maar hij voegde daaraan toe “niet te willen speculeren” over het lot dat Zubak uiteindelijk wacht. (AFP)