Superunie en Vendex willen samen inkopen

Superunie, de inkoopcombinatie van kleine supermarkten, praat met de Vendex Food Groep over een bundeling van de Europese inkoop. Voorzitter E. Palsma van de Superunie schat de kans op 50 procent dat het tot een bundeling komt. Tegenover vakblad Distrifood stelt hij dat er binnen een maand duidelijkheid moet zijn. De Boer Unigro, de fusiepartner van de Vendex Food Groep, is al bij de inkoopcombinatie aangesloten.

Volgens het vakblad zijn de kleinere supermarkten die in de Superunie meedoen bang dat het fusiebedrijf, die voor hen een grote concurrrent is, te dominant wordt. Palsma trekt die conclusie niet. Hij stelt dat in de oriënterende fase waarin de gesprekken zich bevinden altijd voor- en tegenstanders van zo'n pact zijn. Hij vindt een bundeling zinnig om een vuist te maken tegen de producenten die door schaalvergroting steeds machtiger worden. Van de achthonderd fabrikanten waarmee de Superunie zaken doet, leveren vijftig bedrijven ongeveer de helft van het volume dat Superunie afneemt.

Bij de Superunie zitten veel familiebedrijven als Groenewoudt, Deen en Dekamarkt. Volgens adviseur L. van de Wiel van AC Nielsen zouden veel van deze bedrijven goed passen bij een van de marktleiders Ahold of Vendex/De Boer Unigro. Hij voorspelt dat de concentratie in de supermarktbranche voorlopig niet ten einde is.