Succesvol weekeinde voor Jalabert

ROTTERDAM, 8 JUNI. Laurent Jalabert won zaterdag in de regen de achtste editie van de Classique des Alpes. Een dag later bij de start van de Dauphiné Libéré meldde de Fransman zich opnieuw vooraan. In de vijf kilometer lange proloog, die werd gewonnen door de Brit Chris Boardman, gaf de renner van ONCE als nummer drie slechts drie seconden toe.

Zaterdag was Jalabert in de zware Alpenklassieker niet de beste klimmer, wel de meest attente renner. Halverwege de koers over ruim 160 kilometer kwam Jalabert met zijn landgenoot Benoit Salmon en de Italiaan Francesco Casagrande op kop. Het trio bleef negentig kilometer lang voorop.

In de gutsende regen dacht Salmon te vroeg aan de overwinning. Op de gladde wegen sloeg hij tijdens een afdaling, negen kilometer voor het einde, een klein gat. Vervolgens ging hij in een bocht onderuit. Jalabert en Casagrande sloten daardoor weer aan. In de sprint liet Jalabert zich niet verrassen.

“Blijkbaar is mijn conditie nog niet zo slecht. Ik wilde mezelf testen en weten waar ik op dit moment sta.” Verder dan Michael Boogerd in elk geval. De Nederlandse Tour-hoop kwam, na een lange rustpauze, als 46e en voorlaatste binnen op bijna twintig minuten. Jan Ullrich handhaafde zich redelijk van voren. De Duitse Tour-winnaar eindigde als veertiende, in het pelotonnetje dat nog geen twee minuten hoefde toe te geven. In zijn gezelschap vertoefden ook Bjarne Riis, Richard Virenque en Abraham Olano.

Een dag later bij de proloog van de Dauphiné reed Jalabert naar de derde plaats, kort achter winnaar Boardman. De Brit versloeg bij de start van de vijftigste editie met miniscuul verschil Christophe Moreau, 48-honderdste. Voor Boardman was het zijn vijfde op rij in de proloog van de etappekoers.

Daarvoor maakte Boardman enkele moeilijke maanden mee, omdat hij zich overtrainde. “Ik wist nog niet of ik de Tour wel wilde rijden. Nu weet ik dat ik dat moet doen. Ik heb de macht om de proloog in Dublin te winnen”, zei hij na zijn gemiddelde van ruim 52 kilometer in het uur.

Patrick Jonker finishte als vijfde in Villeurbanne, op vier seconden. Teamgenoot Boogerd moest achttien tellen toegeven en werd 54ste.