Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Ex-medewerkers van de horeca-keten Van der Valk vertellen over de kwalijke praktijken binnen het bedrijf. Tevens een reportage over de hulpacties aan het door hongersnood geteisterde Somalië en hoe effectief de voedselhulp was. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Nieuwe onthullingen over het auto-ongeluk dat prinses Diana in Parijs het leven kostte. Na bijna een jaar is de ware toedracht nog steeds onbekend en circuleren allerlei complottheorieën. Ook een portret van FIFA-topman João Havelange die vandaag afscheid neemt. Ned.1, 20.24-20.59u.

Nova. Verslag van het bezoek van de Russische president Jeltsin aan bondskanselier Kohl met het doel economische steun te krijgen. Verder het festival afgelopen weekeinde in Londen waar aan de vooravond van het WK-voetbal schrijvers - uit Nederland publicist Henk Spaan - voetbal op literaire wijze onder de aandacht brachten. Ned.3, 22.33-23.03u.

DUCUMENTAIRES

The African dream. Tweede aflevering van een vijfdelige documentaire over het Afrikaans voetbal. In de aflevering van vanavond het treurige verhaal van het 17-jarige Nigeriaanse voetbaltalent Indy. Hij heeft weliswaar een contract met de Belgische club Aalst maar door het omkoopschandaal van zijn voetbalmakelaar heeft hij nog geen cent ontvangen. Ned.3, 19.28-20.12u.

Kwesties. In het westen wordt een auto meestal na vijf jaar afgedankt en vervangen door een nieuwe. Dankzij de grootscheepse handel in tweedehands auto's begint zo'n afdankertje vaak aan een nieuw en spannend leven. Hij gaat over van sjoemelaar op sjoemelaar en belandt uiteindelijk ergens in Polen of Nigeria waar hij vaak te duur verkocht wordt. Belg.2, 21.40-22.30u.

Dokument. Vierde aflevering in een serie over leven, werk en motivatie van leden van de Nederlandse krijgsmacht. In deze aflevering een portret van de 22-jarige luitenant ter zee derde klasse Jasper Bol die, nog maar net uit de schoolbanken van het Koninklijk Instituut voor de Marine, verantwoordelijk is voor een veilige en behouden vaart van een fregat. Ned.1, 22.45-23.30u.

AMUSEMENT

Herman van Veen: Goal! Hoogtepunten uit het theaterrepertoire van Herman van Veen opgenomen in Amsterdam, Den Haag, Berlijn, Parijs en New York. Ned.1, 22.01-22.45u.

SPORT

Paris Lumière. De beste plekjes rondom het voetbalstadion in Parijs en hoe het dagelijks leven wordt beïnvloed door het Wereldkampioenschap. Marie Talon en een gast laten mooie en verrassende plekjes zien. TV5, 19.00-19.25u.

Panorama. Over de duistere financiële transacties, het grote geld en de geheime deals tussen sponsors, nationale elftallen en bureaucraten achter de façade van het WK-voetbal. BBC1, 23.00-23.45u.

Villa BVD. Frits Barend en Henk van Dorp presenteren tijdens het WK-voetbal dagelijks uit een villa in het Franse dorpje Roquebrune - in de nabijheid van het hotel met de Nederlandse voetballers - een programma met interviews, optredens en het gesprek met de vaste gast Jan Mulder. RTL4, 23.25-23.45u.

MUZIEK

Jazz Portretten: The New Concert Big Band. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.27u.

Het uur van de wolf: The Nashville-formule. Eerste deel van een drieluik over country-muziek. Elk jaar in de maand juni komen zo'n 25.000 fans van countrymuziek naar Nashville om hun idolen te ontmoeten. Dit genre is al jaren een van de best verkochte muzieksoorten in en buiten de Verenigde Staten. Ned.3, 23.21-0.22u.

KUNST

Film 98. O.a. aandacht voor de films The Apostle met Robert Duvall, Farah Fawcett en Miranda Richardson, Stiff upper Lips met Prunella Scales en Peter Ustinov en een kijkje op de set van Elizabeth van Shekhar Kapur. BBC1, 23.45-0.15u.

FILM

Le petit Garçon (Pierre Granier-Deferre, 1993, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Ned.2, 19.50-21.22u.

Survival Quest (Don Coscarelli, 1989, VS). Actiethriller. Studenten worden in de Rocky Mountains belaagd door doorgedraaide huurlingen. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Sliver (Philip Noyce, 1993, VS). Joe Eszterhas, de scenarist van Basic Instinct, bewerkte een roman van Ira Levin voor thriller over voyeurisme, moord en erotiek in een flatgebouw. Suspense lijkt bijzaak in film vol gratuite hitsigheid, ondeugende spelletjes en zwart ondergoed. Met Sharon Stone, William Baldwin, Tom Berenger. SBS6, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Death Wish IV: The Crackdown (J. Lee Thompson, 1987, VS). Onverschillige vierde aflevering in reeks wraakvehikels voor Charles Bronson. Hij neemt Californische drugshandelaren onder handen. Veronica, 21.05-23.00u., onderbroken door reclame.

Desvío al paraíso / Shortcut to Paradise (Gerardo Herrero, 1994, Spanje/Puerto Rico). Spaanse regisseur draaide in Puerto Rico een Engelsgesproken routine-thriller. Moordlustige Charles Dance snuffelt als vermeende conciërge door post en vuilnisbak van nietsvermoedende bewoners. Duitsl.2, 22.15-23.50u., nagesynchroniseerd.

The Carey Treatment (Blake Edwards, 1972, VS). Oppervlakkige ziekenhuisthriller met licht satirische ondertoon van in komedies gespecialiseerde Edwards. Patholoog James Coburn doet onderzoek naar mysterieuze sterfgevallen die van doen lijken te hebben met de abortusafdeling. BBC1, 0.15-1.50u.

That's Your Funeral (John Robins, 1972, Engeland). Rivaliserende begrafenisondernemingen in Engelse provinciestad krijgen tot overmaat van ramp concurrentie uit Amerika. Klucht met Bill Fraser. BBC1, 1.50-3.10u.