Proces begint tegen burgemeester Teheran

TEHERAN, 8 JUNI. In Teheran is gisteren het proces wegens corruptie begonnen tegen de burgemeester van de Iraanse hoofdstad, Gholamhossein Karbaschi, een prominente medestander van het gematigde regime van president Mohammad Khatami.

Karbaschi, die maximaal 10 jaar gevangenisstraf kan krijgen, zei geen van de beschuldigingen - verduistering, fraude, het accepteren van steekpenningen en misbruik van publieke gelden voor de verkiezingscampagne van Khatami - te accepteren en betwistte de bevoegdheid van de rechtbank. Maar de rechter wees dat argument af: “Ik ben niet blij dat ik een manager van de Islamitische Republiek Iran moet berechten, maar we weten dat de wet moet worden uitgevoerd en er zijn geen uitzonderingen. Niemand staat boven de wet”, aldus de rechter. Verscheidene functionarissen van de gemeente Teheran zijn de afgelopen maanden al wegens corruptie berecht en veroordeeld. Sommigen hebben geklaagd over foltering tijdens het onderzoek.

Karbaschi zei dat de beschuldigingen “absolute leugens” zijn. “Ik accepteer er geen enkele.” Volgens Karbaschi's aanhangers - en dat zijn er veel want de burgemeester heeft zich met zijn pragmatische beleid zeer geliefd gemaakt onder de bevolking - is het proces niets anders dan een poging van de conservatieve factie het bewind van Khatami te ondermijnen.

Bij zijn vertrek uit de rechtszaal juichten ongeveer 200 aanhangers de burgemeester toe met kreten als “Lang leve Karbaschi, lang leve president Khatami!”. Ongeveer 50 tegendemonstranten schreeuwden: “Dood aan Karbaschi!” en “De burgemeester is verantwoordelijk voor de inflatie!”.

De zaak tegen Karbaschi kwam in alle hevigheid naar buiten toen de conservatieve opperrechter Mohammad Yazdi Karbaschi liet arresteren. Na felle protesten van de regering en massale demonstraties werd de burgemeester tien dagen later na tussenkomst van Opperste leider ayatollah Ali Khamenei vrijgelaten.

Niet bekend