Philips wil in komende vier jaar chipomzet verdubbelen

ROTTERDAM, 8 JUNI. Philips moet zijn omzet in chips de komende vier jaar vertweevoudigen tot 18 miljard gulden. Dat zegt voorzitter A. van der Poel van de divisie halfgeleiders vandaag in een interview met het Philipsblad Mondial.

Als Philips die verdubbeling van de omzet zonder overnames wil realiseren, moet de chipsdivisie jaarlijks met zo'n 20 procent groeien. De markt voor halfgeleiders groeit jaarlijks met 15 tot 16 procent, maar Philips is sterk vertegenwoordigd in een deelmarkt die nog sneller groeit: chips voor (mobiele) telefoons en andere communicatiemiddelen. Van der Poel gaat niet in op de vraag of Philips in halfgeleiders via een overname wil expanderen. Het concern heeft de afgelopen twee jaar door grote verkopen (zoals onlangs van zijn belang in Polygram) ruimte gecreëerd voor een grote acquisitie, bijvoorbeeld in halfgeleiders. Volgens analist E. de Graaf van ING Barings zijn de mogelijkheden daarvoor beperkt. Het Franse STMicroelectronics (voorheen SGS Thomson) zou met zijn communicatie-activiteiten goed bij Philips passen, maar heeft zijn aandelenkapitaal juist uitgebreid met omgerekend bijna drie miljard gulden. Analisten betwijfelen bovendien of de Franse staat de controle over de nationale chipfabrikant in buitenlandse handen wil laten komen. Motorola, dat vorige week een grote reorganisatie aankondigde, is wat betreft marktkapitalisatie (de waarde op de beurs) met Philips vergelijkbaar en daarmee wel een erg grote hap. Het concern ontplooit bovendien naast halfgeleiders een breed scala van andere activiteiten.

Volgens Van der Poel wil Philips dit najaar beginnen met de bouw van een nieuwe chipsfabriek. De ondernerming is dichtbij een beslissing over de locatie van deze miljardeninvestering en over een partner daarin. “Dit kan een financiële partner zijn of een partij die zijn eigen productie inbrengt”, aldus Van der Poel. Philips heeft investeringen in een nieuwe productiefaciliteiten voor chips de afgelopen jaren uitgesteld. Volgens De Graaf is dat één van de redenen dat Philips' resultaten in chips tegen de trend in op een goed niveau zijn gebleven. Philips is met een aandeel van zo'n drie procent de negende speler op de wereldmarkt voor chips.