Pakistan geeft India schuld van aanslag op trein

KHAIPUR/NEW DELHI, 8 JUNI. Bij een bomaanslag op een passagierstrein in Pakistan zijn gisteren 24 mensen om het leven gekomen en enkele tientallen gewond geraakt. Volgens Pakistan zit India achter de aanslag, maar de regering in New Delhi heeft die beschuldiging als “ongegrond en vals” van de hand gewezen.

De bom ontplofte zondagochtend vroeg in een wagon van de sneltrein van Karachi, aan de zuidkust, naar Peshawar, in het noorden tegen de grens met Afghanistan. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanslag als “een afschuwelijke terroristische actie, uitgevoerd door de RAW (de geheime dienst van India).” De Pakistaanse minister van Informatie, Mushahid Hussein, verklaarde op de BBC dat Pakistan “harde bewijzen” zal overleggen voor de Indiase betrokkenheid.

Het is gebruikelijk dat India en Pakistan elkaar over een weer beschuldigen van betrokkenheid bij aanslagen in hun land. De spanningen tussen beide buurlanden zijn de afgelopen weken sterk opgelopen door de kernproeven die India en Pakistan hebben uitgevoerd. De Indiase premier Vajpayee zei vanochtend in het Hogerhuis dat India zo snel mogelijk gesprekken met Pakistan wil hervatten over het wegnemen van regionale spanningen. India wil met “een directe bilaterale dialoog” voorkomen dat de belangrijke kwestie-Kashmir onderwerp wordt van internationale onderhandelingen.

De Pakistaanse premier, Nawaz Sharif, heeft vanochtend tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië gezegd dat de nucleaire capaciteit waarover Pakistan nu beschikt, niet moet worden uitgelegd als een 'islamtische bom'. “Nucleaire ontploffingen kennen geen godsdienst en we moeten religie en de bom niet door elkaar halen”, aldus Sharif. Hij zei ook dat Pakistan zijn nucleaire technologie niet zal exporteren. (AFP, Reuters)