Oproep van Bevrijdingsleger UÇK; 'Mobilisatie' van Albanezen Kosovo

PRIŠTINA, 8 JUNI. Het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK), dat in Kosovo de Servische heerschappij bestrijdt, heeft gisteren alle Albanese mannen in Kosovo onder de wapenen geroepen. De Serviërs zetten dit weekeinde hun militaire offensief in westelijk Kosovo voort.

Het UÇK gaf gisteren een verklaring uit die werd gepubliceerd in het Albaneestalige blad Koha Dritorë. “Het UÇK roept alle mannen van 18 tot 55 op zich aan te sluiten bij de strijd voor de bevrijding van Kosovo”, aldus de verklaring. Volgens waarnemers is het UÇK, dat twee jaar lang militair geen enkele betekenis heeft gehad, de afgelopen maanden snel in kracht gegroeid als direct gevolg van de in februari begonnen bloedige militaire campagne van de Serviërs. “De Servische politie is de beste werver voor het UÇK geworden”, zei gisteren een Westerse diplomaat in Priština. “Hoe meer gruwelverhalen de mensen horen, hoe groter hun wanhoop dat er niets gebeurt om hen te helpen. Het UÇK biedt het enige alternatief waarvan ze zien dat het werkt, al is het maar door terug te slaan.” Volgens de diplomaat is de snel groeiende kracht van het UÇK, voorstander van een militaire oplossing van de kwestie, tevens het resultaat van tien jaar pacifistisch beleid onder Ibrahim Rugova, leider van de eenheidspartij van de Albanezen in Kosovo. Rugova is er in die tien jaar niet in geslaagd met zijn beleid van geweldloos verzet enige concessie bij de Serviërs te bereiken.

De Serviërs hebben vrijdag het dorp Junik in westelijk Kosovo met vliegtuigen gebombardeerd. In het naburige Babaloc werden diverse dorpelingen en al het vee doodgeschoten. Ook de dorpen Shaptej en Gramocel werden dit weekeinde met zware artillerie beschoten. Daarbij kwamen diverse dorpelingen, onder wie een klein kind, om het leven.

Volgens het onafhankelijke Servische blad Dnevni Telegraf hebben 363 Servische politiemannen die naar Kosovo zouden worden gestuurd, liever hun ontslag genomen.

Vorige week meldde hetzelfde blad dat meer dan honderd politiemannen waren ontslagen wegens hun weigering naar Kosovo te gaan. Ook acht leden van de 'interventiebrigade', een Servische elite-eenheid die in Kosovo bij de bloedige anti-Albanese campagne betrokken is, hebben volgens Dnevni Telegraf liever ontslag genomen dan naar Kosovo te gaan.

Sinds het begin van dit jaar zijn in Kosovo 21 Servische politiemannen gedood, meestal door strijders van het UÇK. (AFP, Reuters, AP)