OAE-top buigt zich over conflict

OUAGADOUGOU, 8 JUNI. De diplomatieke inspanningen om verdere escalatie van de oorlog tussen Eritrea en Ethiopië te voorkomen gaan, ondanks de bombardementen van vrijdag en zaterdag, onverminderd door. Aller ogen zijn nu gericht op de Afrikaanse staatshoofden die vandaag bijeenkomen in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, voor een topconferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE).

De presidenten van Zuid-Afrika, Djibouti, Oeganda en Kenia hebben gedurende het weekeinde de Eritrese president, Isayas Aferworki, opgeroepen mee te werken aan een diplomatieke oplossing. Een vredesplan van vier punten, opgesteld door de Verenigde Staten en Rwanda, werd donderdag door Ethiopië aanvaard, maar Eritrea heeft het vrijdag alleen “niet omstreden” genoemd.

Gisteren meldde het Egyptische persbureau MENA dat de leiders van Eritrea en Ethiopië bereid zouden zijn een Libisch voorstel voor een staakt-het-vuren en de ontplooiing van een Afrikaanse vredesmacht uit te voeren. Een woordvoerder van de Eritrese regering heeft dit vandaag ontkend. Hij zei dat Asmara de voorkeur geeft aan aanpassing van het Amerikaanse-Rwandese plan. (AFP, Reuters)