Nieuwe woordvoerder Kohl heeft het nu al verbruid

Hij had de troefkaart van kanselier Kohl moeten worden, maar minder dan twee weken na zijn benoeming is regeringswoordvoerder Otto Hauser al omstreden. Heeft zijn laatste politieke uur geslagen?

BONN, 8 JUNI. Otto Hauser wordt niet geplaagd door zelftwijfel. “Ik weet alles”, zei de ijdele CDU-parlementariër nadat hij door bondskanselier Helmut Kohl onlangs tot regeringswoordvoerder was benoemd. Binnen twee weken heeft het 'geheime wapen' van Kohl zich echter tot een risico voor de kanselier ontwikkeld.

Samen met voormalig 'Bild'-hoofdredacteur Hans-Hermann Tiedje was de 45-jarige Hauser door de kanselier aangetrokken om het imago van de regering op te vijzelen. Kanselierskandidaat Gerhard Schröder van de SPD lukte het om maandelijks hoog te scoren in de opiniepeilingen dankzij een gladde mediacampagne. Nu de coalitie van CDU/CSU en FDP er in de peilingen zo slecht voorstond, moest ook maar eens naar dit door Kohl geminachte middel worden gegrepen.

De 'Mediaprofi' Tiedje betrok in stilte een kamer in de partijcentrale van de CDU om de verkiezingscampagne voor september te organiseren. Hauser moest als regeringswoordvoerder van meet af aan voor het voetlicht treden en aan de verzamelde pers het kabinetsbeleid verkopen.

Binnen de kortste keren heeft Hauser het verbruid. Al op de eerste werkdag vergeleek hij de PDS van fractieleider Gregor Gysi, waarin de voormalige communisten uit de DDR zich hebben georganiseerd, met Hitlers NSDAP. Hauser vond het tolereren van de sociaal-democratische minister-president Höppner door de PDS in Saksen-Anhalt net zo erg als zou er na de Tweede Wereldoorlog in Bonn “met de nazis zijn samengewerkt”. Een golf van protest brak los, vooral in het oosten van Duitsland waar de PDS met zo'n 20 procent van de stemmen als een volkspartij wordt beschouwd.

Maar niet gehinderd door enige gevoeligheid voor de sociale en economische problemen in het Oosten, ging Hauser door als een olifant in een porseleinkast. Hij dreigde dat het Westen de royale subsidies aan de Oost-Duitsers zou staken, als ze op de PDS bleven stemmen. De “hulpvaardigheid moet met de keuze van extremisten niet op de proef worden gesteld”, zei Hauser. De regering werkt hard om het Oosten op te bouwen en nu wordt er ook nog links gestemd, meende Hauser.

De verontwaardiging is groot, bij 'Ossies' èn 'Wessies', bij links en rechts. De SPD in Saksen-Anhalt hekelde Hausers “onverdraaglijke arrogantie, die de Oost-Duitsers beledigt”. “Wat een stommeling”, reageerde Lothar de Maizière (CDU), de laatste minister-president van de DDR. “Hij denkt toch niet serieus met zulke uitspraken kiezers voor de CDU te winnen.”

De hardste kritiek kwam van Kohls 'kroonprins' Wolfgang Schäuble. Vergelijkingen tussen de PDS en nazi's leiden tot ellende, zei de fractievoorzitter van CDU/CSU. Hausers opmerking dat hij de Oost-Duitsers niet in zijn hoedanigheid als regeringswoordvoerder, maar als Bondsdagafgevaardigde had toegesproken, wees Schäuble helemaal bruusk van de hand. “Ik ben er niet voor dat een afgevaardigde grotere onzin uitslaat dan een regeringswoordvoerder.”

Afgelopen weekeinde verzamelden de tegenstanders zich. Hauser moet weg, vindt een aantal FDP-ers en CDU-ers. De ene na de andere parlementariër schrok er niet voor terug Hauser aan te pakken: 'een weergaloze carrièrist', een 'intrigant' en een 'windbuil'. Bovendien ontdekte Bild dat Hauser gejokt heeft. Zijn studie heeft hij na vier semesters afgebroken en zijn journalistieke ervaring was weinig glorieus.

Vandaag kan Hausers laatste werkdag zijn. De 'kwestie-Hauser' staat bovenaan de agenda van het CDU-partijbestuur. Zelf wil Hauser blijven. Voor de televisie noemde hij zijn uitlatingen “een misverstand, hoewel hij er zeker van is dat een meerderheid van de bevolking zijn mening deelt”. En de bondskanselier? Kohl had zich het persoffensief vast anders voorgesteld, maar of hij zijn ongelukkige mislukte benoeming zo snel zal toegeven? Begin dit jaar zei Kohl al dat het een van de hardste verkiezingscampagnes in de na-oorlogse geschiedenis zou worden. Met Hauser, als het aan de kanselier ligt.

    • Michèle de Waard