'Nee' wint in referendum; Zwitsers: geen rem genetische manipulatie

ZÜRICH, 8 JUNI. Een meerderheid van de Zwitserse bevolking heeft zich gisteren in een referendum uitgesproken tegen het opleggen van strenge beperkingen aan genetische manipulatie.

Van het Zwitserse electoraat stemde 67 procent tegen het voorstel om de productie en patentering van genetisch gemodificeerde planten en dieren te verbieden, 23 procent was voor. In geen enkel van de 26 Zwitserse kantons behaalde het voorstel een meerderheid. De opkomst bij het referendum was laag: iets meer dan veertig procent van de kiezers maakte de gang naar de stembus.

De Zwitserse farmaceutische industrie reageerde opgetogen op de uitslag van het referendum. “De weg ligt nu open voor de industrie en universiteiten van Zwitserland om in de toekomst door te gaan met hun biomedische en farmaceutische onderzoek”, liet het concern Roche in een verklaring weten. Ook veel wetenschappers waren blij met de uitslag omdat volgens hen aanneming van het voorstel de vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek in Zwitserland geremd zou hebben.

Tegenstanders van genetische manipulatie onderstreepten dat deze nederlaag niet het einde van hun strijd is. Volgens de Groenen is het Zwitserse publiek zich door het referendum bewust geworden van de gevaren en risico's van biotechnologie.

In de campagne voor het referendum werd er vooral gediscussieerd over de economische gevolgen die aanneming van het voorstel voor Zwitserland zou hebben. Volgens de farmaceutische industrie zijn er in Zwitserland inmiddels 150 ondernemingen die afhankelijk zijn van biotechnologie. Aanneming van het voorstel zou daarom tot groot banenverlies leiden.

Volgens de laatste opiniepeilingen had ongeveer de helft van het Zwitserse electoraat vorige week zijn mening over het voorstel nog niet bepaald. Het aantal voorstemmers lag hoger onder de Frans-sprekende Zwitsers dan onder de Duits-sprekende. Het initiatief om een referendum te houden werd onder andere gesteund door Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. (AP, Reuters)