Militairen muiten in Guinee-Bissau

LISSABON, 8 JUNI. In Bissau, de hoofdstad van de voormalige Portugese kolonie Guinee-Bissau, is gistermorgen een militaire rebellie uitgebroken tegen president João Bernardo Vieira, aldus het Portugese persbureau Lusa.

Militaire aanhangers van de onlangs ontslagen legerleider Ansumane Mane hebben twee legerbarakken bezet in de wijk Bra, niet ver van het vliegveld van Bissau, en maakten zich vervolgens meester van andere stadsdelen. Volgens Lusa zou een twaalftal mensen zijn omgekomen in hevige gevechten met troepen die Vieira trouw zijn gebleven. Mane werd in januari geschorst hangende een onderzoek naar de smokkel van wapens naar rebellen in de Senegalese grensprovincie Casamance. Zijn vervanging, dit weekeinde, zou aanleiding zijn geweest tot de rebellie. Vanmorgen werd hevig geweervuur gemeld uit de omgeving van het vliegveld. (Reuters)