Lot Tulip in handen van schuldeisers

ROTTERDAM, 8 JUNI. Vanmid- dag was nog niet zeker of de redding van de Bossche computerfabrikant Tulip door participatiemaatschappij Begemann doorgaat. Het wachten is op een akkoord met de schuldeisers. Het was de bedoeling dat afgelopen weekeinde al overeenstemming met de crediteuren zou zijn bereikt.

Begemann moest volgens afspraak uiterlijk vandaag aan de bewindvoerders van Tulip laten weten of de beoogde transactie doorgaat. Een woordvoerder van de bewindvoerders liet evenwel weten dat dat ook wel dinsdag of woensdag kan worden. Begemann wilde vanochtend niet reageren.

Zaterdag stemden de aandeelhouders van Tulip op een buitengewone vergadering in met de plannen van Begemann.

Kern van het door Begemann-topman A. Deleye gepresenteerde plan is dat de voornaamste activiteiten van Tulip en de naam behouden blijven. De Amerikaanse computerfabrikant en distributeur Ingram Micro neemt de productie over. Verder is 25 miljoen nieuw kapitaal nodig. Dat wordt aanvankelijk verstrekt via een achtergestelde lening die later wordt omgezet in nieuw uit te geven aandelen tegen een koers van 1 gulden per stuk. Meer zijn de aandelen Tulip op dit moment volgens Begemann niet waard. Vrijdag noteerden de Tulip-aandelen nog 4,75 gulden. Vanochtend werd er geen notering opgemaakt.

Begemann wil via de emissie een belang van 80 procent in Tulip verwerven maar wenst “op termijn” slechts een belang van 30 tot 35 procent over te houden.

Tweederde van de schuldeisers - die bij elkaar zo'n 70 miljoen van Tulip te vorderen hebben - moet akkoord gaan met het plan. Preferente schuldeisers krijgen 60 procent van wat ze tegoed hebben, de concurrerende (gewone) schuldeisers 30 procent. Van de achtergestelde vorderingen wordt 15 procent betaald. Onder die laatste categorie bevindt zich een door de Staat gegarandeerde lening van de NIB van 45 miljoen.

Het boekenonderzoek dat Begemann bij Tulip heeft verricht, heeft geen “lijken in de kast” opgeleverd.

Deleye verklaarde zaterdag dat Tulip over een een aantal jaren een omzet van 300 à 400 miljoen moet behalen, waarbij hij zei te mikken op een bruto marge van ongeveer 4 procent. “Het product is goed en het klantenbestand is goed. Wij moeten terug naar de zakelijke markt.” Dat betekent vrijwel zeker het einde van Commodore dat vorig jaar door Tulip werd overgenomen. Tot verrassing van de aandeelhouders presenteerde de Begemann-topman redelijk gedetailleerde productiedoelen voor de komende jaren. In 1998 zou Tulip 60.000 computers moeten produceren, volgend jaar ongeveer 100.000, 125.000 in 2001 en 150.000 exemplaren in 2001.

Hoewel voor 99 werknemers ontslag is aangevraagd, verwacht Deleye dat uiteindelijk “slechts enkele tientallen personen” echt moeten vertrekken, omdat het verloop groot is. Het “nieuwe” Tulip neemt 250 mensen over, terwijl een deel overstapt naar Ingram Micro. Wel is er “enige zorg” over het feit dat een aantal werknemers in wat Deleye noemde “essentiële functies” ontslag heeft genomen.

Onder het Begemann-bewind zal Tulip een nieuwe directie krijgen. De huidige directeuren-oprichters F. Hetzenauer en R. Romein zullen hun functies neerleggen zodra de overname is geëffectueerd en er nieuwe directeuren zijn aangetrokken.

De eerste reacties op de overnameplannen zijn voorzichtig positief. Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters noemde de kansen op herleving van Tulip “redelijk groot”. Aandeelhouders moeten volgens hem wel “een behoorlijke veer” laten.