Lion King krijgt zes Tony's

NEW YORK, 7 JUNI. De musical The Lion King was zondag met zes onderscheidingen de grote winnaar bij de uitreiking van de Amerikaanse Tony's, de jaarlijkse prijsuitreiking voor musicals en toneel. Ragtime, Cabaret en The Beauty Queen of Leenane ontvingen ieder vier Tony's. Voor het eerst in de geschiedenis van de Tony's gingen de drie belangrijkste prijzen naar vrouwen.

The Lion King, de bewerking van de Disney-tekenfilm door Julie Taymor werd door de 782-koppige jury van theatermakers en journalisten tot beste musical van het jaar gekozen. Regisseuse Yasmina Reza ontving de prijs voor beste toneelstuk voor Art, een komedie voor drie acteurs over kunst en vriendschap. De prijs voor beste toneelregie ging naar de Ierse Garry Hynes voor The Beauty Queen of Leenane.

Laatst genoemde toneelstuk sleepte ook de prijzen voor beste actrice, beste vrouwelijke bijrol en beste mannelijke bijrol in de wacht.

Marie Mullen, Anna Manahan en Tom Murphy mochten ieder één van de 21 felbegeerde onderscheidingen mee naar huis nemen. Anthony LaPaglia werd gekozen tot beste toneelacteur voor zijn prestaties in A View from the Bridge.

In de categorie musical werden Natasha Richardson en Alan Cummings, beide optredend in Cabaret, verkozen tot beste actrice en acteur. De prijzen voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol gingen naar Ron Rifkin en Audra McDonald voor hun optreden in respectievelijk Cabaret en Ragtime, een bewerking van de roman van E.L. Doctorow die zich afspeelt in het New York van het begin van de eeuw.

The Lion King en Ragtime behoorden het afgelopen jaar tot de meest succesvolle theaterproducties in de Verenigde Staten. Disney begaf zich in 1994 op de markt voor musicals met een versie van Beauty and the Beast. Vorig jaar breidde het bedrijf zijn activiteiten uit met de renovatie van het New Amsterdam Theater in New York, waar The Lion King wordt opgevoerd. (Reuters)