Leider ultra-rechts Oostenrijk wil nog geen kanselier zijn

WENEN, 8 JUNI. Jörg Haider, de leider van de extreem-rechtse Freiheitlichen (FPÖ), heeft gisteravond op de Oostenrijkse televisie verklaard dat hij in maart 1999 Landeshauptmann (president) van de deelstaat Karinthië wil worden en daarom pas in 2004 als kanselier beschikbaar zal zijn.

Haider verklaarde de afgelopen twee jaar herhaaldelijk dat hij in 1998 “aan de macht zou komen”. Met het 'uitstel' van het door hem beoogde kanselierschap reageert hij, aldus waarnemers, op de recente problemen binnen zijn partij. De schandalen die de FPÖ nu al sinds maanden achtervolgen maken het met de dag onwaarschijnlijker dat Haider volgend jaar door een van de andere partijen als coalitiepartner geaccepteerd zal worden.

De afbraak van de FPÖ voltrekt zich in rap tempo. Het kader is onderling in felle gevechten verwikkeld en de partijtop grijpt naar steeds hardere disciplinaire maatregelen, lopend van een spreekverbod tot uitsluiting uit de partij. De vlucht van 'beleggingsadviseur' Peter Rosenstingl vier weken geleden leidde een nieuwe reeks van schandalen in. Rosenstingl wordt ervan verdacht 40 miljoen gulden te hebben verduisterd. Hij speculeerde met geld van investeerders maar tastte ook diep in de partijkas. Rosenstingl werd in het weekeinde in Brazilië ontdekt en door de politie verhoord. Oostenrijk heeft om uitlevering gevraagd.

Vorige week werd de chef van Rosenstingl binnen de FPÖ, Bernhard Gratzer, na zijn terugkeer van Mauritius op het vliegveld van Wenen gearresteerd. Na een 14 uur durend verhoor bekende Gratzer een forse provisie van Rosenstingl te hebben ontvangen. Beide functionarissen zijn uit de FPÖ gestoten. In een vraaggesprek met het weekblad News vertelde Gratzer hoe hij door zijn partijvrienden werd behandeld. “Zij zaten als aasgieren erbij en verdeelden mijn spullen voor mijn ogen!” Gratzer kondigde verdere onthullingen over “chantage en misdadige methodes” binnen de FPÖ aan. De serieuze media berichten met opmerkelijke felheid over de reeks FPÖ-schandalen. “Gewoon een koekje van eigen deeg”, schreef de Standard. “Wie zo brutaal optreedt tegen iedereen die er een afwijkende mening op na houdt als Haider dat doet, mag niet verbaasd zijn als hij zelf hard wordt aangepakt.”